Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin 19 pregleda
Pokrivena cijela Županija

Trećim analizatorom peludi točno će se znati kada je najveća koncentracija

maslina u cvatu
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Iako je labinska stanica sada u probnom radu, podaci će se objavljivati na web stranici istarskog Zavoda za javno zdravstvo, a od 1. siječnja sva tri analizatora bit će u punom pogonu

U Sportskom centru Franko Mileta na konferenciji za medije na kojoj su uz labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića, bili nazočni Josip Zidarić, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije, Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Vesna Kauzlarić, dipl.ing.biologije, iz Zavoda za javno zdravstvo IŽ predstavljen je analizator peludi – uređaj  nedavno montiran na krovu sportskog centra.

To je treći takav uređaj u Istri čime je pokrivena čitava županija i u tome smo najbolji u državi. Iako je labinska stanica sada u probnom radu, podaci će se objavljivati na web stranici istarskog Zavoda za javno zdravstvo, a od 1. siječnja 2018. sva tri analizatora bit će u punom pogonu. 

Prikupljeni podaci bit će dostupni na mrežnim stranicama Nastavnog zavoda 'Andrija Štampar' u Zagrebu, gdje na osnovu informacija iz cijele zemlje izrađuju biometeorološku prognozu za Hrvatsku. "Podaci se prosljeđuju i portalu Pliva Zdravlje te u Europski centar za praćenje koncentracije peludi u Bruxellesu, tako da svjetski putnici i turisti znaju gdje ih i u kojem dijelu godine očekuju povišene koncentracije peludi", pojasnio je Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo.

"Pratimo alergene drveća, trava i korova mediteranskog i brdovitog podneblja, a među drvećem jaki je alergen pelud masline. Pelud čempresa je umjeren alergen, kao i bora kojeg imamo jako puno. Tu su i listopadne joha i lijeska, umjerene do visoke alergenosti. Trave su visoki alergeni, a od korova prisutna je visoko alergena pelud crkvine, vrsta mediteranske koprive, a u niskim koncentracijama imamo i ambrozije koja je najjači aeroalergen te pelina, također visokog alergena", kazala je Vesna Kauzlarić.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić zahvalio se što je Labin izabran za treći postavljeni istarski analizator peludi, te je ujedno najavio novi zajednički projekt zdrave marende i jedinstvenog menija u labinskim osnovnim školama koji će se ostvariti u suradnji Grada Labina-Labin Zdravog grada, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i labinskih osnovnih škola.

Naime, prehrana u labinskim dječjim vrtićima izuzetne je nutritivne kvalitete, no što se tiče  osnovnih škola ima jako puno prostora za poboljšanje, priopćili su iz Grada Labina