Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Tri javna poziva za financiranje 31 udruge u kulturi

Foto: Bjelovar
Osim financijske potpore, Grad Bjelovar mnogim udrugama osigurava i smještaj po vrlo povoljnim uvjetima te plaća režijske troškove

Oko 200 tisuća eura godišnje osigurano je u gradskoj blagajni Bjelovara za udruge u kulturi čiji se rad financira putem javnih poziva za financiranje jednogodišnjih programa i projekata, dodjele jednokratnih financijskih potpora, ali i financiranjem višegodišnjih programa i projekata.

Putem tri javna poziva financira se 31 udruga u kulturi koja svojim djelovanjem obogaćuje društveni život Bjelovara. No, osim financijske potpore, Grad mnogim udrugama osigurava i smještaj po vrlo povoljnim uvjetima te plaća režijske troškove, objasnio je zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić prilikom nedavnog predstavljanja u bjelovarskom paviljonu gradskih udruga u kulturi.

Obuhvaćena sva područja

– Kultura obogaćuje život svakog grada, a Bjelovar je posebno ponosan na svoju 31 udrugu s tog područja koje rade sa svim generacijama. Od 2017. do 2022. godine za kulturne udruge godišnje izdvajamo oko 1,4 milijuna kuna, što je povećanje za 30 posto u odnosu na razdoblje do 2017. godine. Nama je kultura izrazito bitna i u budućnosti ćemo je dodatno širiti i razvijati – rekao je Brajdić.

Zajednica udruga u kulturi i ove godine s raspolaže s deset tisuća eura, a taj proračunski novac namijenjen je za 19 udruga koje zajednica okuplja.

– Obuhvatili smo kulturno-umjetnički amaterizam svih područja. Putem javnog poziva koji je sada u tijeku, udrugama financiramo između 25 i 30 programa. Imamo i nekoliko programa koje odrađujemo samostalno, poput razglednice Zajednice udruga u kulturi i organizacije proslave 1. svibnja – rekao je Boris Abramović, predsjednik Zajednice.

– Drago nam je što grad pomaže, pogotovo ovu našu mladost koju ima KUD Bjelovar – kaže Matija Janči iz KUD-a Bjelovar u kojem je 70-ak aktivnih plesača.

Erasmus projekti

Iz gradskog se proračuna financira i Društvo esperantista Bjelovar, osnovano davne 1909. i revitalizirano prije dvanaest godina.

– Jedan od naših najvažnijih projekata je manifestacija “Esperantisti Bjelovara svome gradu” koji od 2013. organiziramo uz financijsku pomoć grada. U sljedećem razdoblju namjeravamo organizirati Erasmus projekte s više partnera, a jedan od njih je Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar. Zaista zahvaljujem Gradu jer bez te financijske pomoći mi kao amateri ne bismo mogli napraviti ništa – rekao je Josip Pleadin iz Društva esperantista Bjelovar.

U nazočnosti predstavnika svih gradskih udruga u kulturi koje se financiraju iz gradskoga proračuna, djelić svoga rada u središnjem gradskom parku prikazali su KUD Bjelovar, Udruga žena Gudovac, Socijalna zadruga Pružimo ruke, a u svojim odorama i kostimima predstavili su se i bjelovarski Husari, Češka obec Bjelovar te Bjelovarsko kazalište.

Treća faza projekta Zaželi-Bjelovar O 186 starijih osoba šest mjeseci brinut će se 31 žena BJELOVAR Nicolin 'sat iz mašte' najbolji na natječaju Nastavak ulaganja Za novu kosilicu Grad Bjelovar dao 20.000 eura