Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Konferencija za srednjoškolce u New Yorku

Troje Hrvata u UN-u morali predstavljati Srbiju

Siščani u UN-u
1/3
Foto: Amrina Kasa
Bila je to samo simulacija. Naime, organizator je pred sisačke gimnazijalce stavio zadatak da zastupaju onu državu s kojom je njihova država u nekom sporu

Troje Siščana bili su članovi Odbora za razoružanje i međunarodnu sigurnost te Odbora za pravna pitanja u sjedištu UN-a u New Yorku, gdje su protekli tjedan morali predstavljati Srbiju.
Iako zvuči čudno, riječ je tek o zadatku koji je stavljen pred sisačke Gimnazijalce koji su u sjedištu Ujedinjenih naroda na Manhattanu sudjelovali na Model United Nations  (MUN) konferenciji, simulaciji rada Generalne skupštine UN-a i ostalih tijela Ujedinjenih naroda.

Maketa uskrsnog zeca u Sisku Pješačka zona Uskrsni zec oduševio Siščane

Sudjelovalo je oko 2700 delegata, srednjoškolske dobi iz 136 zemalja, a organizator je pred njih stavio zadatak da zastupaju onu državu, s kojom je njihova država u nekom sporu. Tako su hrvatski srednjoškolci, a sisački maturanti Sunčana Milić, Ivan Milutinović i Denis Ibrišević su bili jedini tamo iz RH, morali zastupati Srbiju.

- Model UN je izvrsno edukativno iskustvo koje pomaže u izobrazbi budućih lidera i uvodi učenike u neke od gorućih svjetskih problema. Sama konferencija je simulacija rada Generalne skupštine i ostalih tijela Ujedinjenih naroda, gdje učenici i studenti u ulozi delegata zemalja članica UN-a i nevladinih organizacija, debatiraju o aktualnim problemima. Tijekom konferencije su delegati držali govore, lobirali, pripremali rezolucije i pregovarali kako bi pokušali riješiti aktualne svjetske konflikte - kazuje nam Marina Kasa, profesorica sisačke Gimnazije i voditeljica debatnog kluba odakle su i potekli učenici koji su bili u New Yorku.

Dodjela novca udrugama Socijalna skrb Udrugama za programe u 2018. godini 470.000 kn

Poziv u Sjedinjene Američke Države izborili su ranijim nastupima na tri slične konferencije, a ovaj put je tema bila "Uloga mladih u održivom razvoju". Obrađene su bile, kazuje Kasa, gotovo sve aktualne krize s kojima se svijet danas suočava. 

- U fazi pripreme za konferenciju posjetili smo Stalnu misiju Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, gdje ih je primio Andrej Dogan, opunomoćeni ministar – zamjenik šefa misije te Stalnu misiju Republike Srbije pri Ujedinjenim narodima gdje su ih delegati misije upoznali s  prioritetima u područjima kojima se konferencija bavila kako bi mogli što vjernije odigrati svoju ulogu - dodala je Kasa istaknuvši kako je ovo bila izvrsna prilika da mladi razviju svoje govorničke i diplomatske vještine.

Proizvodi hrvatskog sela Domaće je domaće Aronija, vina, rakije, med... proizvođača iz Sisačke županije u Zagrebu