Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Split

Troje s velikom šansom za drugi krug, sve će biti moguće

Aida Batarelo, Ivo Baldasar
1/6
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
Fotelja splitskoga gradonačelnika vrlo je poželjna. Uključivanje u utrku zasad najavilo desetero kandidata, no možda ih bude i više

Fotelja splitskoga gradonačelnika vrlo je poželjna, zasad je deset kandidata koji će se za nju boriti, a možda ih bude i više. Jubilarni, deseti gradonačelnički kandidat je Dragan Markovina, lider Nove ljevice kojeg podržava i Radnička fronta.

Najveće stranke odavno imaju svoje kandidate: HDZ Andru Krstulovića Oparu, SDP Aidu Batarelo, Most Roberta Pauletića kojeg smatraju “kviskom” koji može donijeti iznenađenje. Kandidirala se i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak. Bivši gradonačelnik Željko Kerum (HGS) također želi novu šansu, isto kao i sadašnji Ivo Baldasar, koji je nakon što su ga izbacili iz SDP-a osnovao Splitsku stranku. Svog kandidata ima i HSS, Mirnu Kovačić, novo lice na političkoj sceni koju je nedavno Splićanima predstavio osobno predsjednik stranke Krešo Beljak, kao i lokalna stranka Dišpet, Gorana Jugovića, koja je agitirala za Most do 2015. i njihove suradnje s HDZ-om.

Posljednji kandidat, Srđan Gjurković iz HNS-a koji je prepoznatljivost gradio u Saboru zalažući se za Zakon o sportu pa se nada glasovima navijača Hajduka, još se nije službeno proglasio kandidatom, ali se u subotu pojavio s ostalim gradonačelničkim kandidatima na kulinarskom humanitarnom showu na sajmu GAST gdje su kuhali za beskućnike. Izjavio je kako još čeka hoće li se postići dogovor između SDP-a i HNS-a o zajedničkom izlasku na državnoj razini. Ako se dogovore, u Splitu će podržati SDP-ovku Aidu Batarelo, a u suprotnom će se sam kandidirati što mu je, po svemu sudeći, primamljivije.

Prije četiri godine Split je bio grad koji je osvojio SDP s tadašnjim svojim članom, a još uvijek aktualnim gradonačelnikom Ivom Baldasarom. I vrlo je vjerojatno da taj uspjeh na izborima pred nama neće ponoviti, što priznaju i u samoj stranci. S druge strane, HDZ je osvajanje Splita stavio visoko na listu svojih prioriteta s Androm Krstulovićem Oparom iako je i njima jasno da će ta bitka biti poprilično neizvjesna. Pogotovo nakon što se u utrku odlučio uključiti i bivši gradonačelnik Željko Kerum, koji od svih kandidata može bez rezerve računati na glasove desnice.

Prema svim anketama koje su izlazile u javnost, tri su se kandidata izdvojila kao vjerojatni kandidati za drugi krug. Riječ je o HDZ-ovu Opari, Marijani Puljak iz stranke Pametno te upravo Željku Kerumu. I prema kojima nitko ne dobiva više od 30 posto podrške birača, što je dokaz da će izbori za Split biti vrlo neizvjesni do samoga kraja i da su svakakvi obrati doista mogući pa i iznenađenja.