Izbornik
Naslovnica Gradovi 1123 pregleda
Priznanje Jadransko-jonske komisije

Turisti biraju elektrobrod WaterBus za ‘šetnju’ Dunavom

Turisti biraju elektro WaterBus za ‘šetnju’ Dunavom
Vodeni autobus Bajadera dobio je priznanje i zato što plovi na struju i poštuje smjernice EU o dekarbonizaciji prometnog sustava

Vukovarska turistička agencija Danubiumtours i njihov turistički elektrobrod WaterBus Bajadera dobitnici su ovogodišnjeg priznanja “Ambasadori / Alternativna goriva 2016.” koje dodjeljuje Vijeće za međunarodnu suradnju Jadransko-jonske komisije. Priznanje se dodjeljuje promicateljima vrijednosti koji proizlaze iz stvarne i oživotvorene primjene smjernica EU i dekarbonizacije prometnog sustava.

– WaterBus Bajadera postoji samo godinu dana, a ovo je već druga nagrada za njega. Ova nam je posebno draga jer dolazi iz EU gdje je očigledno prepoznat potencijal našeg turističkog broda – kaže direktorica turističke agencije Danubiumtours Zrinka Šesto.

Šesto podsjeća kako je WaterBus Bajadera prvi turistički brod na Dunavu kod Vukovara od 1932. godine. U vrlo kratkom vremenu postao je prepoznatljiv turistički proizvod u Vukovaru i u cijeloj Hrvatskoj. Tako su „šetnju po Dunavu“ do sada iskusile tisuće gostiju iz Hrvatske, ali i inozemstva.

Jedinstven pogled na grad i znamenitosti

– Brod ima iznimno plitak gaz tako da putnici imaju dojam da hodaju površinom rijeke. Na električni je pogon pa nema nikakve buke ni vibracija – rekla je Šesto.

Kako bi dojam “šetnje po Dunavu“ bio potpun brod je panoramski i sav je u staklu te omogućava jedinstven pogled na grad i njegove znamenitosti s rijeke. Brod je u cijelosti hrvatski proizvod. Unutrašnjost se grije. Šesto najavljuje kako će na proljeće na brod biti instalirani i solarni paneli što će mu omogućiti da plovi i uz pomoć sunčeve energije. Bajadera plovi cijele godine. Iduće godine trebao biti završen i pristan kod Muzeja vučedolske kulture za što, kako kaže Šesto, postoji veliki interes turista. WaterBus Bajadera, ovisno o željama, može unutra imati stolove ili pak biti bez njih. Organiziraju se ne samo vožnje Dunavom nego i proslave rođendana, razne sjednice, dočeci Nove godine, projekcije filmova na Vukovar film festivalu, a ovoga tjedna bit će održan i Business cafe.

– Turisti s mora kažu kako nisu mogli ni zamisliti koliko je Dunav velik. Želimo da gosti kod nas ostanu i nekoliko dana. I hoće, ako budu imali što vidjeti – zaključila je Šesto.