Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci

Turistički forum okupio više od 70 predstavnika turističkog i hotelijerskog sektora

gastronomija
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL/Ilustracija
Poznati gastro stručnjak Rene Bakalović koji gostuje na forumu istaknuo je kako za Hrvatsku nema bolje promocije od gastronomije

U sklopu 52. Vinkovačkih jeseni danas je u Vinkovcima započeo dvodnevni 7. Turistički forum kontinentalnog turizma na temu 'Gastronomija -turistički proizvod Hrvatske' koji je okupio više od 70 predstavnika turističkog i hotelijerskog sektora iz cijele Hrvatske.

- Hrvatska gastronomija diljem svijeta prepoznata je kao vrlo kvalitetna o čemu svjedoči i niz priznanja koja su dobili tijekom godina. U prestižnoj udruzi Jeunes Restaurateurs d'Europe je 14 hrvatskih restorana tako da nema mjesta sumnji jesmo li dovoljno kvalitetni kada je riječ o gastronomiji. Gastronomija je jedna od šest ključnih proizvoda koje promovira Hrvatska turistička zajednica - rekla je Iva Puđak Mihajlović iz Hrvatske turističke zajednice.

Na forumu kao gost sudjeluje i poznati gastro stručnjak Rene Bakalović koji je istaknuo kako za Hrvatsku nema bolje promocije od gastronomije.

- Volimo se promovirati sportom, a onda prođemo kao košarkaši. A ovdje smo sigurni da kada odaberemo najbolje iz Hrvatske da je to svjetski vrh vrhova. Nažalost među hrvatskim građanima jako je slaba prisutna svijest o tome da je Hrvatska i podunavska zemlja. Žao mi je i što Hrvatska nema vlastiti cruser kao što postoje u Njemačkoj i Austrije koji bi plovio tokom Dunava promovirajući Hrvatsku i hrvatsko Podunavlje. Riječ je o projektu koji bi mogao biti izrazito komercijalno uspješan. Samo da ga netko pokrene - rekao je Bakalović.

Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak pojasnila je kako je koncept foruma sačinjen s namjerom razmjene iskustva na području gastronomije kao turističkog proizvoda iz perspektive gospodarskog sektora, hotelijera i ugostitelja, sustava turističkih zajednica i obrazovanja.

- Ovdje su i naše kolege iz priobalja od kojih želimo naučiti na koji način su te uspješne turističke destinacije postale i uspješne gastro destinacije - rekla je Bušić Srpak.

Organizatori najavljuju i kako će drugog dana foruma biti održana panel raspravu na temu “Domaća hrana u turističkoj ponudi” na kojoj će sudjelovati proizvođači tradicijskih proizvoda i hotelijeri s ciljem povezivanja malih slavonskih proizvođača s onima iz ostatka Hrvatske.