Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dani poslova u turizmu u Vukovaru

Turizam je najbrže rastuća grana, moramo osigurati radnu snagu

Dani poslova u turizmu, Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Hrvatski zavod za zapošljavanje je anketirao 90 posto nezaposlenih i došao do brojke da je 22.000 nezaposlenih zainteresirano za rad u turizmu. Od toga broja njih 5.000 dolazi iz Slavonije

S osnovnim ciljem da se djeca iz osnovnih škola usmjere prema turizmu, a opet djeca iz srednjih škola koja već pohađaju turističke škole zadrže u turističkim djelatnostima, Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem organizirali su u Vukovaru Dane poslova u turizmu u okviru kojih će organizirati specijalistički sajam sa stručnjacima u turizmu i ugostiteljstvu.

Sajam poslova Brodsko-posavske županije Nikad veća gužva na brodskom sajmu poslova 'Nisam sanjala o poslu sobarice, morat ću opet na more ili u inozemstvo'

Poznato je kako u vrijeme turističke sezone imamo nedostatak stručnih i obrazovanih turističkih kadrova. I prošle, kao i ranijih godina, imali smo niz primjera kroničnog nedostatka radnika kao i primjere da su radnici dolazili iz inozemstva. Kako se prošle prošlogodišnje rekordne sezone očekuju još bolji turistički rezultati, a najavljeno je i niz novih investicija, za očekivati je kako će nedostatak radnika biti još veći. Jedan od razloga tome je i činjenica što je veliki broj mladih odlučio napustiti Hrvatsku.

Rekordna turistička sezona

- Na jedan inovativan način predstavljamo obrazovanje u turizmu, ali i razloge zašto itko od djece koji upisuju turističke srednje škole ili mladi koji već pohađaju takve škole trebaju ostati u turizmu. Turizam je najbrže rastuća gospodarska grana, a turizam kao djelatnost broj jedan u Hrvatskoj. Ispred nas su brojne nove investicije, hoteli za što moramo osigurati radnu snagu. Mladima želimo pružiti mogućnost da rade i da od toga rada mogu živjeti - rekla je pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal.

Sajam poslova Sisak Sajam poslova u Sisku U potrazi za radnicima: u samo sat vremena zaprimili 15 životopisa

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić kazala je kako se Dani poslova u turizmu poslije Osijeka održavaju i Vukovaru, a da je jedan od razloga tome i činjenica što je značajan broj nezaposlenih zainteresiran za rad u turizmu.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje je anketirao 90 posto nezaposlenih i došao do brojke da je 22.000 nezaposlenih zainteresirano za rad u turizmu. Od toga broja njih 5.000 dolazi iz pet slavonskih županija. Iskustva iz prošlogodišnje, rekordne turističke sezone govore kako je u turizmu radilo oko 30.000 radnika. Stoga možemo reći kako smo na dobrom putu i da stoga vjerujemo kako ćemo iz hrvatskog bazena osigurati potrebe za rad u turizmu - rekla je Burić.

Sajam poslova u Čakovcu Sajam poslova u Čakovcu Poslodavci u potrazi za radnicima: nude besplatan prijevoz, regres i božićnicu Sajam poslova Vukovar Sajam poslova u Vukovaru Poslodavci tražili 2119 radnika, a zaposlili ih ukupno 2600