Izbornik
Naslovnica Gradovi
Veliki korak k realizaciji vrijednog projekta

Tvornica tissue papira vrijedna 17,6 milijuna kuna uskoro u Belišću

Foto: Grad Belišće
U kolovozu 2022. trebala bi početi probna proizvodnja

Belišće će uskoro dobiti jedinstvenu tvornicu tissue papira. Davanjem suglasnosti društvu Kombel d.o.o. za stjecanje udjela u novom trgovačkom društvu za proizvodnju tissue papira, Gradsko vijeće grada Belišća je na 47. sjednici, održanoj sredinom ožujka, napravilo veliki korak prema ostvarenju još većeg cilja – gradnji tvornice higijenskog papira, jedine takve u Hrvatskoj.

S početnih 7,5 milijuna kuna, Kombel će tako biti jedan od investitora koji će sudjelovati u realizaciji projekta vrijednog 17,6 milijuna eura. Na cjelokupnom projektu u proteklih pet godina radi belišćanski tim na čelu s gradonačelnikom Dinkom Burićem, uz stručnu pomoć prof. Milorada Krgovića, koji je u papirnoj industriji cijenjen diljem svijeta.

Župan Kožić posjetio je mlade inovatore iz tvrtke Elproms Team U samoborskom Tehnopolisu rade nagrađeni inovatori svjetskog ranga

Nova zapošljavanja

Ovom investicijom sagradit će se tvornica kapaciteta 22.000 tona higijenskog papira godišnje, a u početku će biti zaposleno 60 radnika te 40-ak radnika na kooperantskim poslovima.

U Hrvatskoj ne postoji ovakva tvornica, samo u našoj zemlji godišnje potrebe su oko 60.000 tona higijenskog papira, a potražnja za tim papirom u stalnom je porastu na svim tržištima. Slične tvornice postoje u našem okruženju, po jedna u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji, a u Mađarskoj dvije. Tržište u našem dijelu Europe godišnje treba od 210.000 do 270.000 tona higijenskog papira, za što je potrebno sagraditi još sedam do devet tvornica.

– Mi sami ne možemo iznijeti teret ove investicije, koja ukupno vrijedi 17,628.000 eura. Suvlasnici će osigurati 25,35 posto, odnosno 4.468.000 eura, a ostatak od 74,65 posto ili 13.160.000 eura će biti iz kredita. Najveća stavka investicije će biti kupovina novog stroja čija je vrijednost 11 milijuna eura – pojasnio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Ministrica Nataša Tramišak uručila ugovore u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice Ugovori vrijedni 5,8 milijuna kuna za projekte jedinica lokalne samouprave

Gradonačelnik je naglasio da im je prvenstveno želja biti u vlasničkoj strukturi, kako bi ne samo odlučivali o raspodjeli buduće očekivane dobiti, nego i kako bi bdjeli nad budućnosti tvrtke.

Stroj po mjeri

Nakon potpisivanja ugovora s proizvođačem papirnog stroja, trebat će od deset do dvanaest mjeseci za njegovu izradu, budući da će stroj biti izrađen po mjeri baš za belišćansku tvornicu, a prema očekivanjima trebao bi biti gotov do kraja travnja 2022. godine. Tada bi trebao biti dopremljen u Belišće, potom slijedi njegova montaža koja traje od dva i pol do tri mjeseca.Prema planovima, u kolovozu sljedeće godine trebala bi početi probna proizvodnja i zatim puna ekonomska proizvodnja u rujnu.