Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Župan Kožić posjetio je mlade inovatore iz tvrtke Elproms Team

U samoborskom Tehnopolisu rade nagrađeni inovatori svjetskog ranga

Foto: Zagrebačka županija
Župan Stjepan Kožić obišao je Tehnopolis s inovatorima Lovrom Stipanovićem i Josipom Orozom, a mentor obojici bio je Ivan Vlainić, nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi Samobor. Inspiracija za izum pametnih utičnica došla je iz Vlainićeva predmeta Pametne kuće

U gradu pokraj Zagreba postupno i sigurno razvija se mali raj za tehnologiju i inovaciju. A umovi iza ideja koje ondje rastu svoju edukaciju uglavnom dobivaju u tamošnjoj srednjoj strukovnoj školi. Samobor je u posljednje vrijeme postao mali tehnopolis, a upravo tako se zove i poduzetnički inkubator koji ondje djeluje i koji se temelji na inovaciji i 3D tehnologiji. Projekt “Mali tehnopolis Samobor”, odnosno prenamjena dvaju objekata bivše vojarne Taborec u poduzetnički inkubator financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost projekta bila je 21,6 milijuna kuna, a povrat je iznosio 90 posto uloženih sredstava.

POMOGLA I ŽUPANIJA Počinju radovi na domu u Grabercu

Razvijaju pametne utičnice

Župan Stjepan Kožić obišao je u Samoboru startup tvrtku Elproms Team, čiji su osnivači nagrađivani samoborski inovatori Lovro Stipanović i Josip Oroz. Tvrtka posluje u Malom tehnopolisu i fokusirana je na stvaranje sustava temeljenih na Internet of things tehnologiji. Lovro i Josip, danas studenti, još su za srednjoškolskih dana nagrađivani za svoje inovacije. Jedna od njih je i pametna utičnica PRO-S, koju sada razvijaju kroz europski projekt “Prilagodba i komercijalizacija pametne utičnice PRO-S”.

– Razvijamo modularne sustave koji omogućuju upravljanje kućnim uređajima putem interneta, preko mobilne veze ili voice asistenata. Trenutačno razvijamo utičnice i prekidače – pojasnio je Josip Oroz, dodavši da ih je na razvoj ovakvih sustava potaknulo srednjoškolsko obrazovanje i predmet Pametne kuće. A tijekom srednjoškolskoga obrazovanja mentor Lovri i Josipu bio je nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi Samobor Ivan Vlainić, koji je bio mentor i Mati Rimcu.

– Najljepše je kada nastavnika nadmaše njegovi učenici. Josip i Lovro svojim su inovacijama pokorili mnoge nacije koje puno više ulažu u tehniku i znanost – rekao je Vlainić te zahvalio Županiji što je prepoznala potencijale Srednje strukovne škole Samobor.

JAVNI POZIV OTVOREN JE DO 12. TRAVNJA, A FOND JE DVA MILIJUNA KUNA Poduzetnicima nove COVID potpore

Inovacija je budućnost

Župan Kožić naglasio je pak da bez inovacija nema budućnosti.

– Budite uporni! Ono što ste dosad pokazali govori da ste na dobrom putu – rekao je župan dodavši da vjeruje da će Zagrebačka županija, uz Matu Rimca, biti prepoznata i po drugim mladim inovatorima svjetskoga ranga. Istaknuo je i projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu, vrijedan 100 milijuna kuna, koji će osigurati uvjete da strukovno obrazovanje u Zagrebačkoj županiji bude daleko kvalitetnije te usklađeno s Industrijom 4.0. Nositelj ovoga projekta je Srednja strukovna škola Velika Gorica, a kao partneri uključene su Srednja strukovna škola Samobor i Srednja škola Dugo Selo.