Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Posjet Nizozemskoj

U 20 godina osigurali ljetovanje za 800 djece

Foto: Grad Vinkovci
Tineke Sta-Bol i Ton Van Bree već dva desetljeća svoje slobodno vrijeme koriste za skupljanje donacija kojima omogućuju boravak 40-ak malih Slavonaca u Nizozemskoj

Tineke Sta-Bol i Ton Van Bree, osnivači Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp (SVSK), organizacije koja je u proteklih 20 godina oko 800 djece iz Vinkovaca, Vukovara i okolnih mjesta vodila u Nizozemsku, u posjetu su Vinkovcima.

Ton i Tineke objasnili su da su djeca u Nizozemskoj smještena u zgradi kampa u gradiću Ermelu, gdje su njihovi životi obogaćeni nebrojenim zabavnim događajima, kreativnim aktivnostima, putovanjima i posjetima raznim zabavnim i edukativnim mjestima. Za velik broj djece, ističu, to bude prvo takvo putovanje u njihovim životima jer ih većina dolazi iz ekstremno siromašnih obitelji koje si praznike ne mogu priuštiti.

Cilj kampa u Nizozemskoj je omogućiti učenicima slabijeg financijskog statusa, kao i učenicima koji imaju složenu obiteljsku situaciju te probleme u učenju i socijalizaciji u školi, ljetovanje ispunjeno raznim aktivnostima koje su usmjerene na razvoj njihovih socijalnih vještina te samopouzdanja i samopoštovanja, kao i timskog rada.

– Tineke Sta-Bol i Ton Van Bree naši su gosti i ovo je odlična prilika da im zahvalimo na svemu što su učinili za naš kraj, ali i ponudimo pomoć i suradnju u njihovim budućim aktivnostima. O kakvim se ljudima radi, dovoljno je reći da već više od 20 godina svoje slobodno vrijeme troše na skupljanje donacija kako bi svake godine 40-ak učenika s područja naše županije poveli sa sobom u kamp u Nizozemsku – rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.