Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Rekordno nizak vodostaj Drave iskorišten je da se očisti njezino korito

U akciji čišćenja Drave prikupljeno više od tone otpada

1/2
Foto: Osijek
Gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić istaknuo je kako je važno da Promenada ima i najljepši pogled na čistu obalu rijeke Drave

Rekordno nizak vodostaj Drave prava je prilika za čišćenje njezina korita i obale. Grad Osijek u suradnji s Osječko-baranjskom 
županijom i Hrvatskom vodama organizirao je čišćenje od Zimske luke do Željezničkog mosta. Djelatnicima UNIKOM-a i roniocima u čišćenju se pridružio osječki gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima.

Od stolaca do suncobrana

– Proteklih dana vodostaj rijeke Drave dosegnuo je svoj povijesni minimum od minus 172 centimetra. Nizak vodostaj otkrio je i brojne predmete. Nažalost, nije riječ o skrivenom blagu, već uglavnom o otpadu. Zato smo zajedno s Hrvatskim vodama odlučili iskoristiti ovaj trenutak i očistiti korito i obalu Drave na potezu od Zimske luke do Željezničkog mosta. Sav otpad koji ovdje skupimo, razvrstat ćemo – započeo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Podsjećam, Osijek je po odvojenom prikupljanju otpada najbolji od svih velikih hrvatskih gradova. S 51,9 posto, pri samom smo državnom vrhu i jedini smo veliki grad koji zbog toga nije platio kaznu. Na tome sam posebno zahvalan sugrađanima. Da Osječani rado recikliraju, svjedoči i podatak da su naša reciklažna dvorišta prošle godine zabilježila više od 100 tisuća posjeta – istaknuo je Radić.

Ovom akcijom čišćenja prikupljeno je više od tone otpada, od automobilskih guma, stolica, pletenih fotelja, do suncobrana i stalaka.

– Klimatske promjene su vidljive i uzimaju danak, drago mi je da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem prati  situaciju i svojim primjerom poziva i građane na odgovorno ponašanje. Promjene koje se događaju jasan su pokazatelj da se moramo prilagođavati i učiniti sve da olakšamo život našim ljudima pa tako Osječko-baranjska županija priprema i gradi 16 sustava za navodnjavanje koji će pomoći poljoprivrednicima da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama  i sušom kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo – rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić tijekom akcije čišćenja Drave.

– Svjedoci smo klimatskih promjena i zato se moramo na nov  način odnositi prema rijeci Dravi. Na ovaj način šaljemo poruku 
i na simboličnoj i na praktičnoj razini koliko je potrebno njezino održavanje. Želio bih pohvaliti građane Osijeka. Pratim situaciju 
protočnosti i ipak moram reći da je situacija bolja nego u drugim  mjestima – izjavio je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

S pravom Eko-city

– Ovom akcijom još jednom se šalje poruka da je Osijek s pravom proglašen hrvatskim Eko-cityjem. Uz to, Sakuntalin park najljepši je park u Hrvatskoj, a kad se uskoro spoji Donji i Gornji Grad, Osijek će imati najdužu šetnicu u ovom dijelu Europe. Zato je važno da Promenada ima i najljepši pogled na čistu obalu rijeke Drave – poručio je gradonačelnik Radić.

Osječki gradonačelnik zahvalio se svima koji su mu se pridružili u subotnjoj akciji čišćenja Drave. Kao grad koji se ispružio uz Dravu, Osijek i njegovi građani posebno su vezani uz svoju rijeku.

Povijesno nizak vodostaj od minus 172 centimetra izmjeren je 18. kolovoza, a voda se toliko povukla da se Osječani šetaju doslovno po sredini rijeke u dijelu od Željezničkog mosta prema  Donjem gradu – njezina se lijeva polovica na tom potezu doslovno pretvorila u pješčanu plažu. Stvorilo je to i pravu atrakciju, a posebno se vesele kupači koji su  spas od ljetnih sparina potražili  na dravskoj obali.