Izbornik
Naslovnica Gradovi
ZAUSTAVLJANJE OKLOPNE KOLONE 1991. GODINE

U Čakovcu postavljen tenk kao središnji dio spomen-obilježja

Foto: Grad Čakovec
Pored tenka bit će postavljena spomen ploča s osvrtom na događaje iz lipnja 1991. godine

U zapadnom dijelu Čakovca, kod streljanje, u srijedu prijepodne postavljen je pravi tenk u sklopu uređenja spomen-obilježja zaustavljanja tenkovske kolone u lipnju 1991. godine. 

PROJEKT SKLONIŠTA ZA ŽIVOTINJE 'PRIJATELJI' U Čakovcu predstavljena bojanka 'Volimo životinje'

Tenk će biti središnji dio spomen-obilježja, a donirala ga je Hrvatska vojska. 

Naime, 25. lipnja 1991. godine parlamenti Slovenije i Hrvatske donijeli su odluke o neovisnosti. JNA je odmah započela s vojnim operacijama na slovenskom području, nastojeći spriječiti odvajanje Slovenije i Hrvatske od Jugoslavije. Željeli su izlaskom vojske na granicu Sloveniju odsjeći od Europe, no to im zahvaljujući slovenskom otporu nije uspjelo.

Čudesan svijet Petra Sabola ČUDESAN SVIJET PETRA SABOLA U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC Najnagrađivaniji hrvatski fotograf održao prvu samostalnu izložbu u rodnom Čakovcu

Jedna od vojarni iz kojih je JNA vodila operacije u Sloveniji bila je i varaždinska. Iz nje je krenula oklopna kolona kojoj je cilj bio granični prijelaz u Gornjoj Radgoni. U Čakovcu su se skupili brojni građani, sprječavajući svojim tijelima odlazak tenkova prema Sloveniji. Bio je to jedan od prvih otpora građana jugoslavenskoj vojsci u Hrvatskoj, bez obzira na to što rat u Hrvatskoj još nije započeo.

PROGRAM 'INTEGRIRANIH NASTAVNIH DANA' Ministrica Divjak zabavljala se s učenicima II Osnovne škole Čakovec

Kako se taj događaj ne bi zaboravio, pored tenka bit će postavljena spomen ploča s osvrtom na događaje iz lipnja 1991. godine. Događaj će tako na primjeren način biti obilježen te će generacijama koje dolaze prezentira otpor i želja Međimuraca za život u slobodi.