Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Ivan Bosančić građanima podnio izvješće o radu

U četiri godine u Vinkovcima ugovoreno projekata u vrijednosti 1,47 milijardi kuna

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Popis dijela učinjenoga u četiri godine. Vinkovački proračun za 2021. godinu narastao je na rekordnih 350 milijuna kuna

U protekle nepune četiri godine Vinkovci su postali veliko gradilište. Rezultati se vide tako da građani često ističu kako je u te četiri godine učinjeno više nego tijekom prethodnih 20-ak godina. Pred kraj ovoga mandata gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić građanima je podnio svojevrsno izvješće o učinjenome koje je u obliku brošure došao na adrese svih kućanstava.

na red za asfaltiranje dolaze i Nova Cesta te Dolenska Tratinska u Lukavcu dobiva nogostup, a počela i rekonstrukcija Odranske ulice

Nastavak komunikacije

– Podnošenje pisanog izvješća biračima nastavak je neposredne komunikacije i podizanja razine transparentnosti u Vinkovcima. Ovo izvješće je u najmanju ruku stvar pristojnosti prema onima koji su mi prije četiri godine povjerili vođenje grada. Voditi Vinkovce kao odgovorno i racionalno kućanstvo jedini je ispravni put – rekao je Bosančić.

Kazao je kako je kroz fotografiju i osnovne podatke izvješće samo kraći presjek onoga što je gradska uprava zajedno s građanima odradila kako bi sugrađani imali kompletniju sliku.

Pojašnjavajući što je sve učinjeno navodi kako je u protekle četiri godine na području Vinkovaca ugovoreno projekata ukupne vrijednosti 1,47 milijardi kuna, od čega su čak 1,21 bespovratna EU sredstva. Prema njegovim riječima projekti pripremljeni za buduće natječaje vrijedni su oko 200 milijuna kuna. Sve to što se radilo i radi, a zahvaljujući EU sredstvima, odrazilo se i na gradski proračun koji je u 2021. čak četiri puta veći nego što je bio 2017. godine. Vinkovački proračun za 2021. godinu narastao je na rekordnih 350 milijuna kuna.

PRIKUPLJANJE BIOOTPADA Stiglo 350 spremnika

– U protekle četiri godine u Vinkovcima je registrirano 130 novih poduzetnika, otvorena su 1054 nova radna mjesta, bruto plaća zaposlenih je narasla za 867 kuna, a prihodi poduzetnika za 47,81 posto – stoji u izvješću Ivana Bosančića.

Kada je riječ o financijski najznačajnijim projektima istaknuo je 677,7 milijuna kuna vrijednu nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, 384,5 vrijedan projekt aglomeracije, 120 milijuna kuna vrijednu gradnju istočne obilaznice, 80 milijuna kuna vrijedan nadvožnjak Duga ulica-Borinačka ulica, te izgradnju Gradske knjižnice i čitaonice vrijednu 47,67 milijuna kuna. Spomenuo je i dva nova sportsko-rekreacijska terena, nabavku 7 novih autobusa, izgradnju 13 novih dječjih igrališta, 500 novih parkirališnih mjesta, 3000 novih moderniziranih svjetiljki javne rasvjete, 18 kilometara obnovljenih staza i 15,2 kilometara obnovljenih cesta…

”Najbitniji su ljudi”

– Ulaganje u infrastrukturu financijski je najznačajnije i od velike važnosti, ali ono što je doista najbitnije su ljudi. Briga o čovjeku, stvaranje prilika za razvoj, unapređenje obrazovanja i iskazivanje ljudskih potencijala, kvaliteta života sugrađana treće životne dobi, solidarnost s ranjivim društvenim skupinama i osobama izloženim riziku od siromaštva nerazdvojne su sastavnice naše socijalno osjetljive i društveno odgovorne zajednice – ističe Bosančić.

PROGLAŠENA NEUPORABLJIVOM Za novu školu u Dubranecu Fina daje milijun kuna

Podsjetio je kako je u protekle četiri godine izgrađena jedna nova škola, a obnovljene su dvije škole i tri vrtića. U isto vrijeme povećane su naknade za bebe za koje je isplaćeno 1,88 milijuna kuna dok se boravak djece u vrtićima sufinancirao s 40,4 milijuna kuna. Za stipendije učenicima i studentima isplaćeno je 7,16 milijuna kuna, udvostručen je i broj stipendista te su uvedene stipendije za srednjoškolce. Isplaćeno je čak i 10.017 naknada, odnosno nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola za izvanredne rezultate. Čak 4000 učenika uključeno je u projekte osiguravanja besplatne školske prehrane, a osigurana su i 52 pomoćnika za djecu s poteškoćama u razvoju u školama ali i vrtićima. Isplaćeno je i više od 6600 božićnica. Vinkovci su uključeni i u projekt ZAŽELI kroz koji je osiguran posao za 100 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada koje skrbe za 600 starih i nemoćnih građana.