Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko 167 pregleda
330. obljetnica smrti

U Domagoviću otkriven spomenik biskupu Martinu Borkoviću

Otkriven spomenik biskupu Martinu Borkoviću
1/5
Foto: Grad Jastrebarsko
Spomenik biskupu postavljen je na inicijativu mještana Domagovića

Godina 2017. u znaku je biskupa Martina Borkovića, a u Jastrebarskom je ovaj vikend počelo obilježavanje 330. obljetnice njegove smrti. Njemu u čast, na inicijativu mještana Domagovića postavljen je spomenik u njegovom rodnom selu, kojeg su sinoć, simbolično na blagdan sv. Josipa Radnika, svečano otkrili gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, i vlč. Gojislav Kovačić, izvijestili su iz Jastrebarskog.

- Ovo nije samo kip ili umjetničko djelo, to je živući spomen na čovjeka čiji je život imao dalekosežne posljedice na budućnost naše Domovine. Biskup, svećenik, političar, znanstvenik, no prije svega i iznad svega čovjek. Čovjek koji je zadužio mnoge generacije koje su došle poslije njega - poručio je mnogobrojnim vjernicima i uzvanicima gradonačelnik Novosel. Dodao je i to kako je spomenik putokaz svima koji žele vidjeti ruke i lik čovjeka koji je sve zadužio.

- Neka ovaj brončani starac bude na ponos svima vama, a ponajviše novim generacijama jer ako će slijediti njegov put, nikada neće zalutati - rekao je Novosel. Za jaskansko područje i Domagović 19. ožujka je tako postao povijesni dan jer su mještani uspjeli biskupa Martina Borkovića vratiti iz zaborava i novim naraštajima omogućili da im ovaj spomenik vječno zbori i priča o nesebičnim djelima ovog vrlo posebnog čovjeka i Jaskanca.