Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

U Domu kulture u Bjelovaru svaki mjesec jedna predstava

Foto: Bjelovar
Samo do travnja u planu je šest predstava pa je za sada izvjesno da će uz spomenutu predstavu Bjelovarčani imati prilike vidjeti i “Naš razred”, “Halatafl”, “Mr. Singl” i sarajevsku predstavu “Cosa nostra”

Bogat i raznovrstan kazališni program koji čine predstave afirmiranih kazališta naći će se ove godine na daskama Doma kulture u sklopu programa “Kazalište u gostima”. Prvo kazalište koje u Bjelovar dolazi već 14. siječnja je zagrebačka Gavella, i to s poznatom predstavom “Kako je počeo rat na mom otoku”. Predstava započinje u 20 sati, ulaznica stoji 80 kuna, a već sada se može kupiti online ili na blagajni Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar.

Samo do travnja u planu je šest predstava pa je za sada izvjesno da će uz spomenutu predstavu Bjelovarčani imati prilike vidjeti i “Naš razred”, “Halatafl”, “Mr. Singl” i sarajevsku predstavu “Cosa nostra”. U planu je i gostovanje zagrebačke Komedije s kojom se trenutačno vode pregovori.

Najljepša kazališna scena

– Bjelovar ima jednu od najljepših malih kazališnih scena u Hrvatskoj. S obzirom na to da su se stekli stabilniji financijski uvjeti, veći iznos možemo izdvojiti za kazališne predstave za koje u našem gradu uvijek postoji veliki interes. Stoga je u proračunu za 2023. za ovu namjenu osigurano 100 tisuća kuna. Ovo je samo početak, planovi su puno veći, no ponajprije želimo naviknuti publiku da će u Domu kulture svaki mjesec gostovati jedna predstava – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

– U odabiru predstava koje će se održati aktivno sudjeluju mladi perspektivni bjelovarski glumci. Želimo osigurati umjetničku i komercijalnu vrijednost predstava, ali i poduprijeti i nezavisnu kazališnu scenu. Kombinacije će biti razne - od velikih, poznatijih predstava, do onih s manjim brojem glumaca. Nakon travnja slijedi BOK fest, a nakon ljetne stanke program se nastavlja u rujnu. Tako ćemo zaokružiti cijelu godinu – dodao je glumac Ivan Ožegović.

Program “Kazalište u gostima” prijavljen je i na natječaj Ministarstva kulture, sredstva se očekuju, a to će značiti i dodatno financiranje programa, objasnio je Denis Hladiš, ravnatelj Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar koji upravlja Domom kulture.

Grad Bjelovar je za “Kazalište u gostima”, čiji će se program nadopunjavati tijekom godine, osigurao 100 tisuća kuna.

Što se tiče Ministarstva kulture i medija, ono će s 550 tisuća kuna financirati manifestacije i programe u kulturi na području Bjelovarsko-bilogorske županije u 2023. godini. Po do sad objavljenim rezultatima natječaja pojedinačno najviše, 100 tisuća kuna, dobio je Grad Bjelovar za organizaciju BOK festa. Uz sve navedeno, bjelovarska publika ove godine može očekivati i Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ.

Udruge u kulturi

Podvlačeći crtu ispod godine iza nas, Zajednica udruga u kulturi Grada Bjelovara koja okuplja 19 udruga potkraj prosinca održala je redovnu godišnju skupštinu. Uz navođenje lani ostvarenih programa, na njoj je bilo govora i o planovima za ovu godinu pa je predsjednik Zajednice Boris Abramović istaknuo da su u 2022. godini realizirani brojni programi koje su udruge prijavile i samostalno odradile, a ujedno su sudjelovale i u zajedničkim programima na kojima su predstavile svoj rad. U ime grada na Skupštini je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, zdravstvo, socijalnu skrb i opće poslove Jasna Grgić Škaurin.

– Sve vaše udruge čine veliku kulturnu scenu grada Bjelovara i gotovo nijedna gradska manifestacija ne može biti organizirana bez vaše pomoći i sudjelovanja – rekla je pročelnica.