Izbornik
Naslovnica Gradovi
Manifestacija nadmašila očekivanja

U dva tjedna Advent obišlo 50.000 gostiju, potrošili su milijun kuna

Advent u Karlovcu
1/7
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Za Novu godinu i Advent Grad Karlovac je osigurao 345.000 kuna dok je ostatak osigurala udruga Izvan fokusa kroz vlastita sredstva, sponzorstva i najam kućica. Najam kućica određen je kroz licitaciju natječajem, a kretao se od 150 kuna za trgovačku kućicu do 500 kuna za najskuplju ugostiteljsku kućicu dnevno

Da je Grad Karlovac pogodio kada je organizaciju Adventa u gradu prepustio udruzi Izvan fokusa, pokazuju i brojke koje je organizator nakon dvotjedne manifestacije stavio na papir. Osim što je riječ o manifestaciji koja je privukla veliki broj posjetitelja, što Karlovčana, što gostiju iz drugih gradova i država i time nadmašila očekivanja svih, od organizatora do samih gostiju, karlovački je Advent bio i financijski isplativ za sve - ugostitelje i organizatora.

Dakle, po završenom izvještaju udruge Izvan fokusa, karlovački Advent posjetilo je više od 50.000 ljudi, na dočeku Nove godine, koji je održan na istome prostoru, bilo ih je gotovo pet tisuća. Svi oni potrošili su na kućicama oko milijun kuna.

Gradsko vijeće Karlovac Odluka Gradskog vijeća Članovima nadzornih odbora prepolovili naknade, uštedjet će 300.000 kn

Troškovnik Adventa u Karlovcu su pola milijuna kuna bruto, a zarada nešto veća. Trošak je i veći, ako se 'zaračuna' da su neki od sponzora svoje sponzorstvo realizirali u naturi, odnosno kroz svoje usluge. Za Novu godinu i Advent Grad Karlovac je osigurao 345.000 kuna dok je ostatak osigurala udruga Izvan fokusa kroz vlastita sredstva, sponzorstva i najam kućica. Najam kućica određen je kroz licitaciju natječajem, a kretao se od 150 kuna za trgovačku kućicu do 500 kuna za najskuplju ugostiteljsku kućicu dnevno.

Damir Mandić Razgovor s ekoudrugama Obranu od poplava koči studija utjecaja na okoliš

- Manifestacije će ukupno generirati uplatu od preko 300.000 kuna poreza na dodanu vrijednost čime će se gotovo sav uloženi novac iz javnih sredstva i vratiti natrag - kažu organizatori.

Građani podržali manifestaciju

I humanitarne akcije su uspjele; udruga "Jak kao Jakov"  prikupila je preko 26.000 kuna za pomoć potrebitima. Na kućici je volontiralo 79 volontera te je ostvareno oko 112 volonterskih sati. Većina volontera bili su učenici srednje Medicinske škole iz Karlovca. Kroz "Božićnu Rotarakciju" udruge Rotaract Karlovac prikupljeno je 2.800 kn za kupnju poklona za štićenike Doma Vladimir Nazor te 30 poklona koje su Karlovčani donirali pod bor udruge.

Naplata parkiranja u Karlovcu Promjene u Karlovcu Od iduće godine dvije zone parkiranja, naplata će biti do 19 sati

Advent je praćen i preko Facebook stranice gdje je prosječna ocjena manifestacije 4,9, a video materijale postavljene na stranicu posjetitelji su pregledali više od 150.000 puta.

Gradska toplana, Karlovac Gradska toplana Karlovac Počinju pripreme za obnovu 40 godina stare vrelovodne mreže

- Međutim, još je važnije ono što se proteklih 17 dana osjetilo u gradu, a to je nepodijeljena potpora građana ovoj manifestaciji koju smo dugo čekali – moglo se to naslutiti već prilikom otvaranja kada je više od 1000 posjetitelja došlo do promenade unatoč užasnom vremenu i jakoj kiši, a potvrdilo svakog narednog dana - kažu u udruzi. Ono čega su svi svjesni, je da iduće godine Advent može i treba biti bogatiji; s više kućica, raširen dug Promenade kako bi imao i više sadržaja.