Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Gastroodredište

U kuharici autohtonih sisačkih jela nudi se bezglutenski kruh, salata od pastrve

Kuharica Novo ruho autohtonih jela, Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uz TZ Siska na osmišljavanju mini kuharice sudjelovali su djelatnici Gradskog muzeja Sisak, glavni kuhar Kulinarskog instituta Kul IN iz Siska Marko Hernaut kao i sisački vinar Lovro Miklaužić

Bezglutenski kukuruzni kruh, kuhana svinjska koljenica, salata od pastrve, prhke orehnjače i druga jela nalaze se u brošuri "Novo ruho autohtonih jela" koju je u četvrtak predstavila Turistička zajednica grada Siska.

Uz TZ Siska na osmišljavanju mini kuharice sudjelovali su djelatnici Gradskog muzeja Sisak, glavni kuhar Kulinarskog instituta Kul IN iz Siska Marko Hernaut kao i sisački vinar Lovro Miklaužić.

Muzej je istražio povijesne recepte tipične za Sisak i okolicu, Kul In ponudio moderni vizual odabranim tradicijskim jelima, a Miklaužić uz njih spojio autohtona vina s područja Sisačko-moslavačke županije. Rezultat je brošura koja će se besplatno dijeliti turistima, ali i Siščanima.

- Želimo potaknuti sisačke i restorane u okolici da u svoju ponudu uključe što više autohtonih jela, a interesa od njih prema ovoj brošuri već ima. U skladu s tim održat ćemo i edukacije kuhara za pripremanje tradicionalnih jela na vizualno moderniji način, a nadamo se da će planirani Street food festival u Sisku također doprinijeti promociji lokalne tradicijske kuhinje - rekla je, predstavljajući brošuru, Milijana Borojević, direktorica TZ Sisak.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Uskoro Street food festival

Ravnatelj sisačkog Muzeja Vlatko Čakširan istakao je kako je istraživanje autohtone sisačke kuhinje, koju su lani proveli, i izložbu o tome postavili, kustosi Etnografskog odjela Katica Mrgić i Ivana Plavec, pokazalo puno više nego se očekivalo.

- Kada se govori o sisačkoj gastronomiji spominje se tek nekoliko jela, ali su terenska istraživanja pokazala da se tu skriva puno više što bi se moglo dobro iskoristiti – dodao je Čakširan.

No, znajući da mladima ipak staru kuhinju treba ipak približiti na moderniji način, odlučilo se stoga i vizualno doraditi tradicionalne recepte.

- Pokazali smo da se sve može prikazati na moderan način, da ne mora sve u tradicijskoj kuhinji biti tako kruto, nego da se dobije nova vrijednost uz dodatan vizualni štih. Okusi su isti, ali je izgled dorađen što je prihvatljivo današnjem načinu života – rekao je Marko Hernaut.

Brošure su dostupne u prostoru Turističke zajednice, a u Gradu Sisku najavljuju daljnje razvijanje autohtone kuhinje Siska.

- Ne vidim razlog zbog čega Sisak ne bi postao omiljeno gastro odredište stanovnicima Zagreba i okolice. Stoga se i nadam da će budući Street food festival Sisak staviti na gastro kartu Hrvatske – rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.