Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
KONFERENCIJA U BJELOVARU

U pet godina B:IT con postao nezaobilazna adresa u IT svijetu

ODRŽANO je osam predavanja eminentnih stručnjaka
Foto: Bjelovar
U organizaciji Veleučilišta u Bjelovaru u Domu kulture na konferenciji se okupilo gotovo 300 sudionika

U Bjelovaru je ovih dana održan peti po redu B:IT con, konferencija posvećena IT-u i tehnološkoj industriji. U organizaciji Veleučilišta u Bjelovaru u Domu kulture okupilo se gotovo 300 sudionika koji su odslušali osam predavanja eminentnih stručnjaka iz poduzeća i startupova CroCube, Visage Technologies, Ani Biome, Poslovna inteligencija, NexGen Wafer Systems, Spyrosoft i Happening. U pet je godina B:IT con postao nezaobilazna adresa u IT svijetu, a ove ga je godine otvorio NJ. E. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije, jedne od država koje prednjače u korištenju IT sektora.

– Došao sam na poziv mog prijatelja, gradonačelnika Hrebaka i jako mi je drago što sam na jednoj od vodećih konferencija u Hrvatskoj. Da, Indija je daleko otišla u korištenju IT sektora i 60 posto našeg BDP-a ostvarujemo kroz usluge u IT sektoru, ne kroz industriju i proizvodnju – kazao je veleposlanik Srivastava. Za gradonačelnika Darija Hrebaka ovaj je B:IT con daleko najvažniji do sada i dokaz koliki je napredak Bjelovar napravio u pet godina.

– Mi smo najveća i najvažnija IT konferencija u ovom dijelu Hrvatske. S obzirom na to da nemamo tradiciju IT-a, postići ovo u pet godina vrhunski je rezultat i čestitam svima koji su pokrenuli B:IT con. Prije šest godina, kada smo najavili uzlet IT-a, mnogi su nam se smijali. Ali od tada smo od 50 došli do 500 zaposlenih i za deset bi godina IT mogao postati vodeća industrijska grana u Bjelovaru. Dolazak veleposlanika Indije, koji je prihvatio naš poziv, to i potvrđuje – kazao je Hrebak.

– Želimo biti izvor znanja i predvodnik u sve više rastućem IT sektoru. Osnovni je cilj promicati tehnološka dostignuća u IT-u i općenito u tehnologiji – rekao je prodekan bjelovarskog Veleučilišta Zoran Vrhovski. O prvom predavanju rekla je više sama predavačica Daniela Jović.

– Pričali smo općenito o svemirskoj industriji i gdje je tu Hrvatska te o projektu prvog hrvatskog satelita Cro Cube koji bi trebao biti lansiran početkom iduće godine. U samom je satelitu tehnološki eksperiment koju je izradila hrvatska tvrtka, satelit se sklapao u Hrvatskoj, aluminijski su dijelovi izrađeni u Hrvatskoj, tu su i sati administrativnog procesa koji do sada u Hrvatskoj nitko osim nas nije napravio – objasnila je Jović. 

 

NAKON IZGRADNJE nove škole s pripadajućom školsko-sportskom dvoranom, koju će pohađati 672 učenika, sve bjelovarske škole moći će provoditi nastavu u jednoj smjeni BJELOVAR Zeleno svjetlo Ministarstva za gradnju nove škole na sjeveru grada Na 21. sjednici Gradskog vijeća većina vijećnika dignula je ruku za proračun za 2024. koji iznosi 89 milijuna eura. U proračunu za sljedeću godinu, planirani ukupni prihodi iznose 89,047.610,09 eura Bjelovar Hrebak: Proračun je realan, a na današnji dan smo 200.000 eura u plusu Čak 97 posto studenata koji studij završe na Veleučilištu u Bjelovaru u roku od tri mjeseca pronađe posao, kaže gradonačelnik Hrebak u suradnji s gradom Bjelovarom Veleučilište ide u osnivanje stručnog diplomskog studija sestrinstva