Izbornik
Naslovnica Gradovi Vodice 81 pregleda
Traži se državna potpora

U planu šetnica oko otoka Prvića koja će obogatiti turističku ponudu

Prvić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Vlasnicima polja također bi se značajno olakšao pristup maslinicima i vinogradima, i nasadima ljekovitog bilja: smilja i lavande. Također će se izgradnjom šetnice stvoriti preduvjeti za pristup budućem planiranom heliodromu

Grad Vodice prijavio je projekt uređenja šetnice na otoku Prviću ukupne vrijednost 2.159.000,00 kuna na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Šetnica je nešto duža od kilometra, a planira se poboljšati prometno-pješačka infrastruktura, te time omogućiti razvoj gospodarstva otoka Prvića.

Kako kažu iz gradske uprave, šetnica će se moći koristiti kao pješačka i biciklistička staze te će obogatiti turističku ponudu otoka. Postojanje jedinstvenog Memorijalnog centra Faust Vrančić u Prvić Luci i ljetnikovca obitelji Vrančić potencijal su za razvoj kulturnog turizma, a uređenjem šetnice i osmišljavanjem sportskih i turističkih ruta koje će povezivati romantičnu Šepurinu s Lukom još će više doprinijeti atraktivnosti otoka Prvića, kao poželjne turističke destinacije. 

Korist od ovog projekta imat će i vlasnici polja u njezinoj blizini, jer će im se značajno olakšati pristup maslinicima i vinogradima, a u novije vrijeme i nasadima ljekovitog bilja: smilja i lavande. Također će se njezinom izgradnjom stvoriti preduvjeti za pristup budućem planiranom heliodromu.

Projekt obuhvaća izradu potrebne dokumentacije: 3D snimak modeliranja terena, izradu elaborata s varijantnim rješenjima, glavnog i izvedbenog projekta; te same radove: grubo probijanje trase i uklanjanje ostataka srušenih suhozida, drveća i raslinja, izradu nosive konstrukcije i završne obloge prema odabiru konzervatora te rješavanje oborinske odvodnje. Na kraju se planira postaviti oprema: klupe, rasvjeta i informativne table s osvrtom na kulturnu i prirodnu baštinu otoka kao i orijentacijske točke.