Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Proslavljen Dan Velike Gorice

U prvoj polovici 2018. otvorenje gradskog, a kreće i gradnja otvorenih bazena

Dan Velike Gorice
Foto: Zagrebačka županija
Gorica je uspjela ono što nije ni jedan grad u Hrvatskoj - sagradila je dva nova dječja vrtića i proširila kapacitet jednoga postojećeg i sve to, naglasio je Barišić, uz smanjenje cijene kojom roditelji subvencioniraju predškolski odgoj

Novom strategijom razvoja Velike Gorice, koja je u izradi, vodstvo najvećega grada u Zagrebačkoj županiji želi stvoriti pretpostavke za nova, četiri milijarde kuna vrijedna investicijska ulaganja. Upravo toliko, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić na svečanoj akademiji u prigodi Dana Velike Gorice, investirano je na području ovoga grada (najviše u prometnu infrastrukturu) u proteklome vremenu.

"Ponosan sam što smo, nakon nekoliko godina opsežnoga posla, uspjeli do kraja pripremiti projekt Aglomeracija Velika Gorica, odnosno projekt gradnje kanalizacije i pročistača otpadnih voda. Za veliki dio naših ruralnih naselja ovaj projekt ne znači samo gradnju kanalizacijske mreže, već obuhvaća i besplatne priključke za sva domaćinstva. Riječ je o najvećem komunalnom projektu u povijesti našega grada, čija je ukupna vrijednost oko 500 milijuna kuna, a koji će omogućiti daljnji razvoj", rekao je Barišić.

Najavio je i druge komunalne projekte, čija planirana realizacija počinje iduće godine, poput gradnje mosta preko kanala Sava-Odra, nastavka rekonstrukcije Ulice kneza Porina i gradnje kružnog toka na raskrižju Kolodvorske i Ulice Ljudevita Posavskog.

"U prvoj polovici sljedeće godine bit će otvoren i gradski bazen, a odmah nakon toga kreće i gradnja otvorenih bazena, čime će znatno biti obogaćeni sadržaji sportske rekreacije. Postavit ćemo i rasvjetu, kako bi nas naš nogometni klub (HNK Gorica; op.a.), što se duboko nadamo, dostojno prezentirao u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi", rekao je Barišić.

Govorio je i o ulaganjima u najmlađe, napomenuvši da je Gorica uspjela ono što nije ni jedan grad u Hrvatskoj - sagradila je dva nova dječja vrtića i proširila kapacitet jednoga postojećeg. I sve to, naglasio je, uz smanjenje cijene kojom roditelji subvencioniraju predškolski odgoj.

"To je naš doprinos demografskoj obnovi. Nećemo stati samo na ovim vrtićima, u planu je gradnja još nekoliko novih, baš kao što nam je i namjera nastaviti s praksom osiguravanja besplatnih udžbenika i radnih bilježnica za sve naše osnovnoškolce, a u doglednoj budućnosti i osiguravanja toplog obroka u svim školama za svu djecu", dodao je Barišić, rekavši da se u prihvaćenome proračunu za 2018., 'teškom' 356 milijuna kuna, najbolje vide smjernice daljnjega razvoja.

U ime Zagrebačke županije svečanoj akademiji prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Izjavila je da Županija, sukladno svojim nadležnostima, jer Velika Gorica ima status velikoga grada, pomaže Gorici u razvoju komunalne i prometne infrastrukture, pomaže gospodarstvenike i poljoprivredne proizvođače.

"U ovom trenutku pri kraju je velika investicija, gradnja ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće, koja se financira sredstvima EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. To je investicija koja će donijeti značajne benefite i dobrobiti proizvođačima voća i povrća s područja cijele županije", izjavila je zamjenica župana, priopćili su iz Zagrebačke županije

U ime predsjednika Sabora RH, Goričanima je njihov dan (slavi se na blagdan Svete Lucije, zaštitnice Turopolja) čestitao saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak.

Na svečanosti su, tradicionalno, dodijeljena javna priznanja Grada. Povelju za životno djelo primili su Ivan Mišerić i velečasni Đuro Sabolek.