Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Utjecaj koronakrize na proračun Grada Koprivnice

U prvom kvartalu rekordni porezni prihodi, u travnju pad od 10 posto

Foto: Robert Mihaljević
Gradonačelnik Mišel Jakšić: Ja sam optimist jer nam je kriza otvorila prostor za reorganizaciju Gradske uprave, ali i nove prihode koje dosad nismo imali

Grad Koprivnica u prvom je kvartalu ove godine ostvario snažan rast prihoda od poreza na dohodak, pokazuje minianaliza Gradske uprave s projekcijama utjecaja koronakrize na cijelu 2020. godinu. Zapravo su prva tri ovogodišnja mjeseca bila rekordna u prihodima poslovanja koji se slijevaju u gradsku blagajnu. Prihodi od poreza na dohodak, tumače u Gradskoj upravi, porasli su čak za 12 posto u odnosu na lanjski kvartal i iznosili su više od 17 milijuna kuna.

wifi4eu Besplatan brzi internet u središtu gradu

Krenulo je snažno

Rezultat je to, prije svega, pojačanih poslovnih aktivnosti i novog zapošljavanja u koprivničkim kompanijama. U snažnom investicijskom su zamahu, primjerice, tvornica podložaka za jaja Hartmann i tvornica vrećica od papira Vemo trade. No, tu je i Podravka koja je radnicima isplaćivala nagrade za dobro poslovanje, pa je i to utjecalo na povećane porezne prihode u gradskom proračunu.

A onda je došao travanj s prvim snažnijim utjecajem ‘zaključavanja’ mnogih gospodarskih aktivnosti i koronakrize. Prihodi poslovanja, doduše, porasli su za tri posto i iznosili su 10,3 milijuna kuna, ali prihodi od poreza na dohodak pali su za otprilike deset posto u odnosu na lanjski travanj. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže kako bi očekivani pad prihoda od poreza na dohodak u sljedećim mjesecima mogao iznositi između 10 i 15 posto mjesečno. To bi značilo da bi ove godine taj prihod podbacio za sedam do deset posto, odnosno za ukupno 4,5 do 6,5 milijuna kuna.

KOMUNALNI RADOVI U ZAPADNOM DIJELU GRADA Spriječit će se poplave u dvorištima nakon obilnih kiša

Prostor za dodatne uštede

– To je, u svakom slučaju, konzervativna procjena i pesimističnija varijanta pada poreznih prihoda ove godine u gradskom proračunu. Ja sam ipak optimist i očekujem povoljniju situaciju – naglašava Jakšić.

Ako se nepovoljniji scenarij dogodi, u Gradskoj upravi već imaju razrađene mehanizme kojima će to kompenzirati, prije svega na rashodnoj strani proračuna. Skresat će se, primjerice, svi troškovi manifestacija, ali i nekih investicija, poput početka uređenja središnjih gradskih trgova.

Koprivnica Novi senzorni kabinet u COOR-u “Podravsko sunce”

– Imamo prostora za dodatne uštede i reformu kompletne Gradske uprave, o čemu će uskoro također biti riječi. S druge strane, otvara nam se mogućnost i povećanja proračunskih prihoda, ali zasad je o tome prerano govoriti – zaključuje gradonačelnik Koprivnice.