Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Privatna zdravstvena ustanova

U Rijeci otvorena Specijalna bolnica Medico

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na 25. godišnjici uspješnog poslovanja tvrtke Medico te je prerezala vrpcu na otvorenju Specijalne bolnice Medico
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da briga o zdravlju mora biti apsolutni prioritet hrvatske države.

Riječka privatna zdravstvena ustanova Medico u srijedu je svečano obilježila 25. godišnjicu djelovanja te je tom prigodom otvorila Specijalnu bolnicu u zgradi u kojoj djeluje u središtu grada, a simbolično je vrpcu na ulazu prerezala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 - Medico je jedina privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s integriranom cjelokupnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom - kazala je ravnateljica Specijalne bolnice Medico Nevenka Kovač. Istaknula je kako je bolnica spremna na iskorake, a ove godine poslovni rezultat je za 20 posto bolji nego godinu prije.

 Odluka o proširenju djelatnosti u vidu Specijalne bolnice, dodala je, donijeta je zbog jačanja kirurške djelatnosti, utvrđivanja pozicije u Hrvatskoj i orijentacije na tržišta zapadnih i istočnih susjeda, odnosno Slovenije, Italije, BiH i Srbije. Planira se, kaže, i proširenje djelatnosti u Opatiji te u Istri.

 Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je da briga o zdravlju mora biti apsolutni prioritet hrvatske države. - U gradnji države ekonomskog blagostanja ne smije se orijentirati samo na mlade i zdrave, nego se mora voditi briga o starijima i onima u težoj socijalnoj situaciji, te težiti socijalnoj uključenosti -  poručila je.

Ne smije se štedjeti na pacijentima i liječnicima

 Dodala je kako se u zdravstvenom sustavu moraju usvajati nove tehnologije, kao što je e-zdravstvo, ne smije se štedjeti na pacijentima i liječnicima, nego se uštede mogu ostvariti ulaganjima u suvremene tehnologije. Predsjednica je istaknula i važnost zdravstvenog turizma za gospodarstvo, posebno zbog blizine emitivnih tržišta, te s tim povezane investicije kao pokretača razvoja, poput poslovnih poteza Medica. 

 Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža je otvaranje specijalne bolnice označio važnim iskorakom za unaprjeđenje zdravstva u Hrvatskoj, rekavši da je ova ustanova radom i vizijom postala putokaz kuda treba ići hrvatsko zdravstvo.

 Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo razvijenu suradnju Medica i KBC Rijeka te drugih zdravstvenih ustanova, kazavši da je to rijedak primjer uspješnog spoja privatnog i javnog zdravstva. Takva suradnja predstavlja snagu temeljenu na struci, znanosti i znanju, rekao je.

 Medico je utemeljio Milan Blažević 1991. godine. Danas obavlja 24 djelatnosti, specijalnosti i subspecijalnosti, ima zaposlenih 45 liječnika i 35 zaposlenika drugih zdravstvenih struka, a u potpunom je vlasništvu tvrtke Ergomed iz Zagreba od 2015. godine. Uz dnevnu bolnicu ima moderan operacijski blok s dvije operacijske sale, sobu za nadzor i buđenje te komforne sobe za oporavak i liječenje pacijenata.