Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Uvjeti za specijalizante

U sisačkoj bolnici diskriminacija liječnika zbog bolesti i trudnoće

Opća bolnica Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
U ugovoru je sporan dio koji kaže da se obveza ostanka na radu produžuje razmjerno vremenu koliko je trajala spriječenost

Zbog diskriminacije bolesnih te majki i trudnica, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) prijavila je Opću bolnicu Sisak pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, jer budućim specijalizantima nude na potpis “krajnje sramotan i poražavajući ugovor”. U ugovoru o radu sporan je članak koji kaže da “u slučaju spriječenosti specijalizanta da po završetku specijalizacije obavlja radne obveze, i ako ta spriječenost traje duže od 30 dana godišnje (porodiljni, rodiljni dopust, bolovanje ili druge okolnosti), obveza ostanka na radu produžuje se razmjerno vremenu koliko je trajala spriječenost...”.

Dr. Ada Barić Grgurević, predsjednica HUBOL-a, i sama majka dojenčeta, ogorčeno ističe kako se time krše ustavna prava, Zakon o suzbijanju diskriminacije te Povelja EU.

– Prema ovom ugovoru, liječnica ne smije ostati trudna nakon položenog specijalističkog ispita, niti se liječnici smiju teško razboljeti da bi ostali u ravnopravnoj poziciji prema zdravima! U državi koja njeguje demokršćanski svjetonazor te se pokušavaju neuvjerljivo promovirati pronatalitetne mjere, ovakav sramotni dokument apsolutni je poraz društva i aktualne politike koji nas vodi sve dublje u ponor diskriminacije i nejednakosti – rezolutna je dr. Barić Grgurević.

Zatražili smo objašnjenje u bolnici, odakle su nam nakon dva čekanja na spajanje s ravnateljem obećali pismeno odgovoriti, a potom ga i poslali: “Nismo u mogućnosti danas vam dostaviti odgovor iz tehničkih razloga. Odgovor ćete dobiti sutra”, poručili su. Pravobraniteljica je poručila da će provjeriti je li ugovor o radu bio diskriminatoran.