Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Vrijedna donacija

U Sisku se micro:bitovi sad mogu iznajmiti u knjižnici

Donacija micro:bitova knjižnici u Sisku
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Najvažnija je stvar koju radimo upravo s micro:bitovima jer je to tehnologija koja može dosegnuti do svakog djeteta. Ne radi se o tzv. makers tehnologiji koja je samo za djecu koja su nadarena za STEM ili koje zanima tehnička znanost, već to omogućava i onima koje zanima umjetnost ili humanističke djelatnosti jednostavan ulazak u svijet digitalnih kompetencija koja su potrebna svima, rekao je poduzetnik Nenad Bakić

Siščani će od sada imati priliku u knjižnici, baš poput knjige, posuditi i - micro:bit.

Pedeset micro:bitova donirao je u petak poduzetnik Nenad Bakić dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak. Početak je to suradnje Siska s Institutom za razvoj i inovativnost (IRIM) kojeg vodi ovaj rođeni Siščanin.

- Mi krećemo s programom razvoja poduke računarstva u knjižnicama diljem zemlje. Uskoro kreće Zagreb, Glina i Bjelovar. Drago mi je što je baš Sisak prvi – rekao je Nenad Bakić prilikom predaje donacije.

Istaknuo je kako je IRIM do sada razvio globalno jedinstveni program STEM edukacije u svijetu te je u Hrvatskoj do sada obuhvaćeno više od 80.000 djece.

- Najvažnija je stvar koju radimo upravo s micro:bitovima jer je to tehnologija koja može dosegnuti do svakog djeteta. Ne radi se o tzv. makers tehnologiji koja je samo za djecu koja su nadarena za STEM ili koje zanima tehnička znanost, već to omogućava i onima koje zanima umjetnost ili humanističke djelatnosti jednostavan ulazak u svijet digitalnih kompetencija koja su potrebna svima - dodao je Bakić napomenuvši kako žele to osigurati djeci u bilo kojoj dijelu Hrvatske.

Pokrili 85 posto škola u Hrvatskoj

S tim ciljem su do sada, u suradnji s državom, pokrili 85 posto hrvatskih škola, gdje je svako dijete šestih razreda dobilo micro:bit..

Na donaciji je zahvalila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

- Današnja donacija je prekrasan uvod u 2018. kada će, osim micro:bitova ovdje zaživjeti i prostor "makerspacea" jer već smo krenuli s dogovorima što nam je potrebno za to. Želja nam je digitalno obrazovati ne samo djecu nego i odrasle jer imamo kvalitetne i educirane ljude koji mogu omogućiti suvremene kompetencije djeci i odraslima, a sve s ciljem da im proširimo mogućnosti obrazovanja, ali i da im otvorimo pogled u jedan potpuno novi svijet koji im micro:bitovi i „makerspace“ omogućava – rekla je gradonačelnica.

Ravnateljica NKČ Vlado Gotovac Sisak Dubravka Šurlan dodala je kako će se micro:bitovi iznajmljivati na način kao i knjige, na rok od 21 dan. U dječjem odjelu će biti 40 micro:bitova raspoloživih za posudbu, a preostali dio će se nalaziti u odjelu za odrasle.