Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
spoj glazbenog i likovnog doživljaja

U Splitu otvoren jubilarni 10. MAGfestival komorne glazbe

Ilustracija
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Osim koncerata na kojima će biti praizvedena djela hrvatskih skladatelja održat će se i druga događanja među kojima koncert na otvorenom, izložba o deset godina festivala, te okrugli stol

U Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita u srijedu navečer otvoren je jubilarni 10. Međunarodni festival komorne glazbe MAGfestival.

Počinju Dani piva u Karlovcu Rezerve će vas uvesti u pet dana uživanja u rocku, pivu, kobasicama...

Festival, kojeg organizira Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzej grada Splita, a umjetnički voditelj je Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy, otvorili su Thorwald Jørgensen i Festivalski ansambl.

Na programu je pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, pa je tako za subotu predviđen nastup Puhačkog kvinteta Kalamos, dok će u utorak svirati Gudački kvartet Porin. Za četvrtak je na programu "Večer hrvatskih skladatelja" koju izvodi Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo, a posljednjeg dana festivala, 7. rujna, svoj će nastup imati Kvartet saksofona Papandopulo.

Osim koncerata na kojima će biti praizvedena djela hrvatskih skladatelja održat će se i druga događanja među kojima koncert na otvorenom, izložba o deset godina festivala, te okrugli stol na kojem će se govoriti na temu "Splitske glazbene scene prije deset godina i danas".

xSTatic JAM Međunarodno okupljanje graffiti umjetnika ponovno u Splitu: Pogledajte što su do sada nacrtali

Ivan Končić, Bruno Vlahek, Dubravko Palanović, Ivan Božičević, Gordan Tudor i Margareta Ferek Petrić hrvatski su autori koji su posebno za tu prigodu skladali djela koja će biti praizvedena na MAGfestivalu. Organizatori naglašavaju kako se taj festival po načinu promocije hrvatskog glazbenog stvaralaštva pozicionirao u vrh hrvatskih glazbenih festivala.

U ovih deset godina na tom je festivalu nastupilo više od 280 domaćih i stranih glazbenika čije je koncerte popratilo osam tisuća posjetitelja. Osim predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pokrovitelj MAGfestivala je i Ministarstvo kulture, Grad Split, splitska Turistička zajednica, kao i Hrvatsko društvo skladatelja.

MAGfestival je festival komorne glazbe koji nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja, te je jedini takve vrste u zemlji. Zanimljivost festivala je što posjetitelji kupnjom ulaznice dobivaju mogućnost posjeta Muzeju grada Splita i stalnog postava Galerije Emanuela Vidovića. Na festivalu nastupaju domaći i strani komorni sastavi, kao i mladi splitski glazbenici.

Županijski natječaj Za programe u kulturi više od 3,2 milijuna kuna