Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Kazališna kuća, BOK fest, nagrada "Željko Sabol" u likovnoj i književnoj umjetnosti...

U sport i kulturu Grad Bjelovar ove godine ulaže 15 milijuna eura

storyeditor/2024-07-19/bj_a_sport_i_kultura.jpg
1/4
Foto: Bjelovar SASTAVNI DIO svakoga grada, ono što dijeli grad od nekog manjeg mjesta, upravo su sport i kultura
Jedno od najvećih sportskih imena Bjelovara, ali i Hrvatske, svakako je Miran Maričić, koji se zaputio na Olimpijske igre, a bavi se streljaštvom

Grad Bjelovar u posljednjih je sedam godina uložio iznimno velika sredstva u razvoj kulture i sporta u gradu. Primjerice, 2017. za potrebe sporta iz proračuna Grada izdvojen je 821.755,61 euro, dok u je u 2023. izdvojeno 2,7 milijuna eura. U ovoj godini ukupna vrijednost planiranih ulaganja u sportsku infrastrukturu iznosi 10,011.850 eura. Kada je kultura u pitanju, iz proračuna za 2017. izdvojeno je 1,7 milijuna eura, a 2024. planirano je 4,974.650,10 eura. Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić naglašava kako su sport i kultura sastavni dio Bjelovara.

Bitan dio razvoja

– Sport i kultura sastavni su dio svakoga grada. Naravno, sastavni su dio i grada Bjelovara i to je ono što grad dijeli od nekog manjeg mjesta. Možda se o njima često ne govori onoliko puno koliko bi trebalo, ali djela govore više za sebe od riječi. Rekao bih više o tome koliko se ulaže u sport i kulturu. I to bih stavio na drugo mjesto, na prvom su ipak oni – sportaši, kulturnjaci, treneri i roditelji te klubovi koji ih odgajaju da postanu ponos grada i Lijepe Naše. Mi u Gradu Bjelovaru smo tu da im budemo potpora, oslonac i da im pomognemo da se ostvare što je više i što je bolje moguće – pojašnjava Igor Brajdić. U odnosu na 2017., ove godine će, objasnio je zamjenik Brajdić, uložiti deset puta više u sport. Kako kaže, djeca grada Bjelovara zaslužuju bolje uvjete nego što su to imali prije. U 2017. godini bilo je 57 sportskih klubova, danas ih je 60. Danas trenira oko 1900 djece na području grada Bjelovara i ti sportski klubovi nisu samo nogomet – to je košarka, rukomet, streljaštvo, tekvondo, stolni tenis... Gotovi svi sportovi koji postoje zastupljeni su u Bjelovaru. Broj profesionalnih trenera 2017. bio je 13, a danas ih je 18.

– Godine 2018. rekonstruiran je sanitarni čvor za osobe s invaliditetom u Dvorani europskih prvaka, rekonstruirana je zaletna staza na Gradskoj kuglani, 2019. postavljen je novi sportski pod u Dvorani europskih prvaka, rekonstruirana je atletska staza na Sokolani 1, 2020. izgrađeno je nogometno igralište s umjetnom travom na Logoru u Bjelovaru, 2021. rekonstruirane su kuglačke staze u Gradskoj kuglani. U 2022. izgrađen je novi nogometni stadion, u suradnji s privatnim partnerom napravljen je i drugi stadion u NK Ždralovima, rekonstruirana je rasvjeta u Dvorani europskih prvaka i postavljena rasvjeta na nogometnim terenima, 2023. provedena je konstruktivna obnova sportske dvorane Sokolana 1 i rekonstruirano je potkrovlje "Laste" Gudovac, a izgrađen je sportski objekt u BŠK Brezovac – podsjeća zamjenik gradonačelnika Brajdić, a pojasnio je i što se planira raditi po pitanju sporta u ovoj godini.

– Cjelovita obnova Sokolane 1, projekt opremanja Sokolane, energetska obnova Gradske streljane, energetska obnova dvorane "Omega", energetska obnova Dvorane europskih prvaka i njena rekonstrukcija unutarnjeg dijela, rekonstrukcija sanitarnog čvora u kuglani, izgradnja sportskog igrališta u Hrgovljanima. Sve je to u planu, a neke su se stvari već pokrenule. Nije to mala, to je velika stvar i 10 milijuna eura ulaganja u sport velika je stvar za grad kao što je Bjelovar – naglašava Brajdić.

Pomaci u kulturi

Kada je riječ o kulturi, u 2024. financira se 30-ak udruga u kulturi s 233 tisuće eura, dok se u 2017. godini financiralo 25 udruga sa 106 tisuća eura, što je dvostruko više novca za kulturu u odnosu na iznos otprije sedam godina.

– Znamo da danas imamo obnovljen Dom kulture, ponos grada Bjelovara, imamo kazališnu kuću, BOK fest tek je sada dobio status festivala, uspostavljena je nagrada "Željko Sabol" u likovnoj i književnoj umjetnosti. To su samo mali dijelovi razvoja kulture tijekom svih ovih godina. Vide se veliki pomaci – pojašnjava Brajdić.

Jedno od najvećih sportskih imena Bjelovara, ali i Hrvatske, svakako je Miran Maričić, koji se zaputio na Olimpijske igre, a bavi se streljaštvom.

– Zahvalio bih na potpori koju dobivamo od Grada Bjelovara. Kao što znate, pripremam se za Olimpijske igre – moje druge po redu, a očekivanja su realna. Želja mi je ući u finale, a onda je u finalu sve moguće. Nadam se da ću predstaviti grad Bjelovar što je najbolje moguće. Potrudit ću se i vidjet ćemo kamo će me to odvesti. Ulaganja u sport puno znače, baza je jako bitna. Bitno je da ima puno djece u klubu, nije toliko važan taj vrhunski sport, bitno je da se djeca bave sportom, ulažu u sebe i da se druže. Što se tiče ulaganja u streljanu, ove godine možemo očekivati energetsku obnovu što će nam puno pomoći. Sljedeće godine u planu su radovi na vanjskoj streljani – rekao je Miran Maričić.

storyeditor/2024-07-19/PXL_300819_25819778.jpg Općina Klis nizom mjera nastoji obiteljima s djecom olakšati život Kliškim učenicima osigurani udžbenici, osnovcima i radne bilježnice Dubrovačko-neretvanska županija će kao i prethodnih godina sufinancirati rad pomoćnika u nastavi, odnosno stručno-komunikacijskih posrednika Javni poziv Dubrovačko-neretvanska županija traži pomoćnike u nastavi storyeditor/2024-07-20/JaskaA1__3_.jpg Škola plivanja dobila je "konkurenciju" - Ljetni kamp sportova na vodi Više od polovice djece od pet do 10 godina na Ljetnoj radionici