Izbornik
Naslovnica Gradovi Trilj
Uređenje koštalo 3,7 milijuna eura

U suvremeno opremljenoj novoj postaji u Trilju radit će 200 policajaca

Nova postaja granične policije u Trilju
1/12
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Moderne prostorije postaje obišao je ministar Vlaho Orepić i rekao da smo iskoristili 100% novca iz Schengenskog instrumenta

Suvremeno opremljenu novu postaju granične policije Trilj i tranzitni centar za prihvat stranaca, čija je vrijednost 3,663.000 eura, sagrađene i opremljene prema najsuvremenijim standardima iz sredstava Schengenskog instrumenta, obišao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.


– To je velik novac, ali sa zadovoljstvom mogu reći da smo iskoristili 120 milijuna eura odnosno 100% sredstava iz Schengenskog instrumenta. Granična policija izvrsno radi svoj posao, a u ovakvim uvjetima radit će još bolje – poručio je Orepić koji se zahvalio Gradu Trilju koji je za taj projekt državi darovao zemljište, sagradio infrastrukturu i osigurao dozvole.


– Prije 10 godina Grad je od privatnika otkupio zemljište u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna i 70% poklonio MUP-u te sagradio dva kilometra infrastrukture. U projektu sudjelovali smo s 4,5 milijuna kuna, što je za Grad s proračunom od 20 milijuna kuna puno. Cilj nam je bio zaposliti 20 ljudi, zadržati policijsku postaju u Trilju, a raduje nas što će svaki dan u našem gradu raditi 200 policajaca – poručio je Ivan Šipić, gradonačelnik Trilja.

Zaposlit će 57 ljudi


Granična policijska postaja već je u funkciji, a centar za prihvat stranaca, čiji je kapacitet 68 ležajeva, namijenjen je osobama koje ilegalno prijeđu našu granicu.

Riječ je o ustanovi zatvorenog tipa u kojoj će se zadržavati najviše 72 sata, a potom će ili u Centar za prihvat izbjeglica Ježevo ili će biti deportirani u zemlju iz koje su došli. Tranzitni centar započet će s radom za nekoliko mjeseci, kada se provede procedura za zapošljavanje 57 ljudi.

Na području Policijske uprave Splitsko-dalmatinske je lani evidentirano 27 ilegalnih prelazaka granice, ali trendovi pokazuju da taj broj raste. Ministra je dočekao i saborski zastupnik Miro Bulj koji ga je pitao kada će se granični prijelaz Bili Brig kod Sinja pomaknuti na graničnu crtu jer je sagrađen dva kilometra u dubini hrvatskog teritorija. Orepić mu je rekao kako prvo treba točno ustanoviti gdje je granica. Po njegovu mišljenju, za godinu, najviše godinu i pol bit ćemo tehnički spremni za ulazak u Schengen, a kada ćemo ući ovisit će o političkim pretpostavkama.