Izbornik
Naslovnica Gradovi
NEVRIJEME UZROKOVALO OŠTEĆENJA

U tijeku sanacija oštećenja zgrada

vU vremenskoj nepogodi uništeno je više od 30.000 kvadratnih metara pročelja na 91 zgradi
Foto: Grad Vukovar
U vremenskoj nepogodi uništeno je više od 30.000 kvadratnih metara pročelja na 91 zgradi

U nevremenu koje je Vukovar pogodilo 7. srpnja 2019. godine oštećeno je više fasada stambenih zgrada, a na dijelu njih trenutačno se obavljaju sanacijski radovi. Obišao ih je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjećajući kako je u toj vremenskoj nepogodi uništeno više od 30.000 kvadratnih metara pročelja na 91 zgradi i to procijenjene vrijednosti 5 milijuna kuna. Uništeno je i više od 4000 kvadratnih metara roletni na 172 zgrade u vrijednosti milijun kuna te 28 krovova, odnosno oko 14.000 kvadratnih metara krovova u vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost oštećenja iznosi 8,5 milijuna kuna.

TRADICIONALNA HUMANITARNA AKCIJA Kapa, šal, rukavice, med i čaj za male požeške zmajeve

– Gradska tvrtka Tehnostan i Croatia osiguranje imaju kvalitetan odnos te je u rekordnome roku isplaćen iznos za sanaciju oštećenja na zgradama u visini 8,5 milijuna kuna. Sami stanari vrlo bi teško uspjeli izravno iz pričuve platiti sanaciju ovakve vrste oštećenja. Iz ovoga svega možemo izvući poruku da, kad imate kvalitetan sustav i tvrtku koja održava i brine se o višestambenim objektima, zaista se isplati izdvajati za sredstva pričuve – rekao je Penava.

Napomenuto je kako su sredstva od osiguranja dobivena i za višestambene zgrade koje su prošle energetsku obnovu, a koje su također osigurane i bile djelomično oštećene u nevremenu.

– Svjedoci smo sve češćih vremenskih nepogoda te je vrlo velika važnost pravovremeno i propisno osigurati nekretnine. Kada su u pitanju višestambene zgrade, tada se putem upravitelja osiguravaju zajednički dijelovi, prvenstveno pročelja i krovišta, no iskoristili smo priliku dok je postavljena skela te smo ispravili nedostatke iz obnove. Dodatne zahvate mogle su napraviti zgrade s većom pričuvom – rekao je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak