Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica 1243 pregleda
Investicija od 530 milijuna kuna u Koprivnici

U tvornici Belupa otvara se 200 novih radnih mjesta

Tvornica Belupo
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
SDP je napao predsjednika Vlade jer je “otvorio tvornicu koja nema dozvolu rad”. Iz Belupa ističu da su krajem 2016. dobili uporabnu dozvolu

Otvorenje Podravkine nove tvornice Belupo u Koprivnici, najveće greenfield investicije u Hrvatskoj vrijedne 530 milijuna kuna, začinila su politička predizborna prepucavanja pa je odjednom od otvaranja novih 200 mjesta postao važniji tajming ceremonije otvaranja.

U tjednu najžešće kampanje SDP je napao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jer je “otvorio tvornicu koja će početi raditi tek u listopadu” i koja nema dozvole za rad, nazvavši sve to političkim igrokazom.

Dobra proizvođačka praksa

U Belupu ističu da su još u prosincu 2016. dobili uporabnu dozvolu za rad, a potkraj svibnja kreće i prva proizvodnja kozmetike s posebnom namjenom.

– Drugi dio proizvodnih pogona je u procesu validacije, što je uobičajeno, i u pogon idu krajem rujna, a prva faza proizvodnje počinje već potkraj svibnja.

Dinamika popunjenosti kapaciteta je razrađena i ovisi o realizaciji planiranih transfera tehnologija za sve proizvode koje ćemo proizvoditi. U drugom dijelu proizvodnih pogona krajem rujna počinjemo proizvoditi Ibuprofen, Normabel, Zaracet, Ramzid, Lupocet, Belosalic mast, Herplex i brojne druge proizvode iz Belupova portfelja – kaže predsjednik uprave Belupa Hrvoje Kolarić.

Prema zahtjevima regulatornih agencija, u trenutku kad u tvornici započinje proizvodnja pogoni se više ne mogu izložiti javnosti pa je, napominje, u skladu s dobrom proizvođačkom praksom, kako se zove sustav kontrole kvalitete, otvaranje upriličeno netom prije početka komercijalne proizvodnje.

Doprinos zaposlenosti

– U novoj će tvornici biti otvoreno gotovo 200 novih radnih mjesta. Radna mjesta otvaraju se za ljude s visokom i srednjom stručnom spremom, većinom iz područja farmacije, kemije i pojedinih tehničkih struka. To je značajan doprinos zaposlenosti u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, prihodima lokalne samouprave i ukupnom hrvatskom gospodarstvu. Žao nam je što se ne bavimo meritumom i činjenicom da je ovo jedna od najvećih greenfield investicija u regiji vrijedna 530 milijuna kuna, nego se gubimo u politikantstvu.

Mislim da je puno važnije razgovarati o tome kako će i u kojoj mjeri ova investicija doprinijeti zaposlenosti i gospodarstvu, kako grada i županije, tako i Hrvatske u cjelini – zaključuje Kolarić.