Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Bogat program

U Vinkovcima započeli VII. Rimski dani

1/2
Foto: Branimir Bradarić
U poslijepodnevnim satima otvara se i Rimski sajam, a najavljeno je održavanje i igrokaza “Legenda o Herkuliju“koji će izvesti gosti iz Sremske Mitrovice

Radionicama i edukacijama, koje su održane u prijepodnevnim satima, u Vinkovcima je danas započelo obilježavanje 7. Rimskih dana. Radi se o manifestaciji koja u najstarije naselje u Europi vraća dio svog povijesnog i kulturnog identiteta.

Priznanje Rimski dani osvojili prestižnu međunarodnu nagradu Plautilla

Kroz manifestaciju se podsjeća na činjenicu da je na području današnjih Vinkovaca u vrijeme Rimskog carstva nalazilo se značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae iz koje su ponikla i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens. To su dva rimska cara koji su jedini rođeni na tlu Hrvatske. U sklopu manifestacije danas je održana i Olimpijada znanja te Rimska kuhinja za djecu i mlade.

Na prostoru uz Bosut postavljen je i tabor Rimljana i barbara, članova povijesne udruge “Scythia Minor“ koji će prikazati kako je izgledao život u jednom takvom taboru. U poslijepodnevnim satima otvara se i Rimski sajam, a najavljeno je održavanje i igrokaza “Legenda o Herkuliju“koji će izvesti gosti iz Sremske Mitrovice. Isto tako članovi udruge “Locus“ organizirat će “Igrom kroz povijest“ – videoigru “Colonia Aurelia Cibalae“.

Rimski dani u Vinkovcima Uz Vinkovačke jeseni još jedna manifestacija koja privlači turiste u ovaj grad Rimski dani posvećeni su životu oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa

Bit će tu i atraktivnih borbi vinkovačkih gladijatora , a od 22 sata koncert Prljavog kazališta. U sklopu manifestacije održat će se i drugi craft festival “Beeram domaće“ na kojem će se predstaviti 13 pivara iz cijele Hrvatske Središnji dio programa VII. Rimskih dana na programu održava se u subotu kada se u 19,30 sati održava defile sudionika, a od 20.30 sati poseban program posvećen Gracijanu, ocu careva Valentinijana I. i Valensa. Od 22 sata održat će se koncert Psihomodo popa.