Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Uz Vinkovačke jeseni još jedna manifestacija koja privlači turiste u ovaj grad

Rimski dani posvećeni su životu oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa

Rimski dani u Vinkovcima
Foto: Branimir Bradarić
I ove će godine biti defile, borbe gladijatora, sajam rimskih proizvoda, ali i craft festival

Uz već nadaleko i naširoko poznate Vinkovačke jeseni, koje okupljaju desetine tisuća građana iz cijele Hrvatske, manifestacija Rimski dani postaje sve prepoznatljiviji turističko–zabavni događaj u Vinkovcima. Ovogodišnji, sedmi Rimski dani održat će se od 30. svibnja do 2. lipnja i posjetiteljima bi trebali ponuditi obilje zabave, ali i edukativnih sadržaja vezanih uz rimsku kulturu na tlu Vinkovaca. Kustos Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić najavio kako će ovogodišnji Rimski dani biti posvećeni životu Gracijana Starijeg, oca rimskih careva Valentinijana I. i Valensa, rođenima u Cibalama i jedinim rimskim carevima rođenima na tlu Hrvatske.

Turizam Razvoj turizma Poticanje ulaganja u smještajne kapacitete

Edukativna manifestacija

– Gracijan Stariji i sam je bio rođen u Cibalama i postao je jedan od časnika elitne vojne postrojbe “protectores domestici” iz koje su se regrutirali budući najviši zapovjednici što je, bez sumnje, pomoglo i usponu Valentinijana i Valensa – pojasnio je Vulić. Ovogodišnji Rimski dani održat će se pod geslom ‘‘Manibus fortibus, ilibus fortioribus‘‘ (‘‘Jakih ruku, jačih slabina - život Gracijana Starijeg, začetnika carske dinastije iz Cibala‘‘).

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako su Rimski dani prošle godine bili uspješni i jako dobro posjećeni, ali i da ove godine očekuje još bolje i kvalitetnije rezultate. U prilog tome ide i činjenica kako već sada, tri mjeseca prije održavanja same manifestacije, postoji veliki interes za Rimske dane.

– Sada nam je obveza nastaviti na tom tragu i ovu manifestaciju nadograditi još boljim sadržajima. Ovo je manifestacija koja ima veliki turistički i gospodarski potencijal koji želimo iskoristiti u što većoj mjeri i na najbolji mogući način – rekao je Bosančić.

Cikloturizam nastavlja se s razvojem cikloturizma u županiji Infoploče na 16 i oznake za smjer na pet biciklističkih staza

Po riječima njegova zamjenika Gabrijela Šokičića, namjera i želja gradskih vlasti je da Vinkovci s vremenom postanu poznati po Rimskim danima kao i po Vinkovačkim jesenima koje su odavno poznate i izvan granica Hrvatske.

Zabavni koncerti

Direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković kazala je kako su pripreme za održavanje ovogodišnjih Rimskih dana u punom jeku te da će organizatori pripremiti obilje najrazličitijih sadržaja. Prema njezinim riječima ne treba sumnjati da će i ovogodišnji Rimski dani biti odlično organizirani.

– Imat ćemo i niz zabavnih sadržaja pa ćemo tako i ove godine upriličiti defile, borbe gladijatora, sajam rimskih proizvoda, ali i craft festival “Beeram domaće”. Posebna pozornost bit će posvećena rimskoj gastronomiji i spravljanju rimskih jela i slastica. Bit će organiziran i niz edukativnih sadržaja, radionica i predavanja kojima će biti cilj približiti život na tlu Vinkovaca u vrijeme Rima – rekla je Matković.

Glavna urednica vinkovačkih Novosti Marija Gerovac najavila je kako će 31. svibnja biti održan koncert Prljavog kazališta dok će 1. lipnja Vinkovčani i njihovi gosti na Rimskim danima imati prigodu uživati u koncertu Psihomodo popa.

U Vinkovcima obilježen „Dan ružičastih majica“ STOP NASILJU MEĐU VRŠNJACIMA! U Vinkovcima obilježen 'Dan ružičastih majica'