Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac ulaže u dječje vrtiće, u završnoj je fazi projekt za gradnju vrtića u Rečici

U vrtiće upisano oko 1400 mališana, od čega je 351 dijete ove godine prvi put u vrtiću

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
– Zahvaljujem roditeljima na suradnji, strpljenju i razumijevanju, kao i našim vrijednim odgojiteljima i svim zaposlenicima vrtića, a djeci želim puno zdravlja i lijepih trenutaka u njihovim vrtićima – poručila je pročelnica Sila-Ljubenko

Početak nove pedagoške godine, novi prijatelji, druženje, igra i učenje označavaju ulazak u novu fazu odrastanja za osnovce koji su danas prvi put sjeli u školske klupe, ali i mališane koji su krenuli u vrtić. Dio je već odradio proces prilagodbe kako bi mogli uživati u svim čarima koje će im vrtićko razdoblje donijeti.

Ulaganje u vrtiće 

Za pedagošku godinu 2021./2022., doznajemo u Gradu Karlovcu, prijavilo se 488 djece, a njih 387 zadovoljilo je uvjete upisa po Pravilniku o upisu; da do kraja kolovoza tekuće godine napuni godinu života, te da mu roditelji imaju prebivalište na području 
grada Karlovca. Nakon upisa novih mališana, može se reći da je ova pedagoška godina započela sa oko 1400 djece smještene u sve karlovačke vrtiće. Dječji vrtić Četiri rijeke tako ima 32 skupine, a Dječji vrtić Karlovac 30 skupina mališana.

– U pedagoškoj godini 2021./22. u vrtiće grada Karlovca upisano je 351 dijete, dok je neupisano ostalo 36 djece, koji nisu ostvarili 
prednost upisa jer nije udovoljen uvjet da su oba roditelja zaposlena. Zbog velikog broja zahtjeva i u želji da sva djeca čiji su roditelji zaposleni budu u našim vrtićima, otvorene su dvije nove skupine; jedna jaslička u Dječjem vrtiću Banija i jedna skupina u izdvojenom objektu u Grabriku – rekla je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca.

Zbog povećanja broja skupina zaposleni su i novi djelatnici; odgojitelji i tehničko osoblje.

– Nastavljamo sa suradnjom s privatnim vrtićem Tintilinić gdje su smještena djeca koja su prošla uvjete natječaja Grada i čiji smještaj Grad Karlovac sufinancira kao u slučaju smještaja u gradske vrtiće. Svi su naši vrtići moderno uređeni, lijepi, većina ih je i nova, stoga sam uvjerena da će i mališani uživati - dodala je pročelnica D. Sila-Ljubenko.

Zahvalila je roditeljima na suradnji, ali i odgajateljima na trudu, stručnosti i požrtvovnosti, zbog čega unatoč izazovima prošle godine karlovački vrtići nisu prestajali s radom. Pročelnica je najavila i nova ulaganja u obnavljanje vrtićkih objekata.

– Prijavili smo se za nastavak projekta unapređenja predškolskog odgoja, te smo aplicirali dvije prijave; Grad Karlovac kao nositelj projekta i Dječji vrtić Četiri rijeke kao partner i Dječji vrtić Karlovac kao nositelj projekta. Riječ je o nastavku projekta obnavljanja vrtićkih objekata koji uključuje dodatna zapošljavanja, poslijepodnevnu smjenu i organizaciju različitih programa unutar objekata. Planiramo drugu fazu uređenja Dječjeg vrtića Banija koje uključuje unutarnje uređenje sanitarnih čvorova, podova, uređenje tri boravka, dvorane i stavljanje nove termo fasade – kazala je Draženka Sila-Ljubenko.

U završnoj je fazi i priprema dokumentacije za gradnju novog vrtičkog objekta u Rečici, uz tamošnju osnovnu školu po uzoru na vrtić uz školu u Mahičnom. Za drugu fazu uređenja Dječjeg vrtića Banije osigurano je 1,8 milijuna kuna, od čega smo projektom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade osigurali pola milijuna kuna, a ostatak će osigurati Grad Karlovac – dodaje pročelnica.

Djeca s poteškoćama

Kako bi u vrtiće uključili i djecu s poteškoćama u razvoju, Grad je zaposlio 27 asistenata; 9 u DV Karlovac i 18 u DV 4 rijeke. U vrtićima se provode i razni programi; sportski program pri vrtiću Gaza, glazbeni program u vrtiću Novi Centar, senzomotorni program na Rakovcu i Grabriku, Montessori jaslice i vrtić program u vrtiću Švarča, desetosatni engleski program u vrtiću Rakovac i Dubovac, a vrtić Turanj je u postupku ostvarivanja statusa ekovrtića.

Početkom listopada u vrtićima počinje i program predškole za djecu koja nisu polaznici vrtića.

– Zahvaljujem roditeljima na suradnji, strpljenju i razumijevanju, kao i našim vrijednim odgojiteljima i svim zaposlenicima vrtića, a djeci želim puno zdravlja i lijepih trenutaka u njihovim vrtićima – poručila je pročelnica D. Sila-Ljubenko.