Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Prijedlog demografskih mjera u Rijeci

"U zadnjih 10 godina naš je grad izgubio najviše stanovinika"

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Godišnje Rijeka u prosjeku gubi više od 1500 stanovnika, kako zbog iseljavanja tako i zbog negativnog prirodnog prirasta, navode gradski vijećnici Akcije mladih Andrej Briščik i Vedran Vivoda

Riječki gradski vijećnici Akcije mladih upozorili su na loše demografsko stanje u Rijeci i predložili niz mjera za poboljšanje, među kojima je povećanje novčane potpore za opremu novorođenog djeteta, jer je, kažu, među najnižima u Hrvatskoj.

EKOLOŠKA SVIJEST Peticijom 'Autotrolejom, a ne automobilom!' traži se hitno rješavanje javnog prijevoza

Vijećnici Akcije mladih Andrej Briščik i Vedran Vivoda najavili su na konferenciji za novinare da će već na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti povećanje te naknade, za koju tvrde da je u Rijeci jedna od najnižih u Hrvatskoj.

Ona je sad 1500 kuna za prvo dijete, 2000 za drugo, a za treće i svako daljnje 3000 kuna. Prijedlog ove političke stranke je da ta naknada iznosi 3000 kuna za prvo dijete, 5000 za drugo te za treće i sljedeću po 10.000 kuna.

Za Gradski proračun Rijeke od 1,3 milijarde kuna ovo je zanemariv iznos, a novim roditeljima svaka pomoć je dobrodošla, naveli su vijećnici.

Akcija mladih nadalje predlaže mogućnost otvaranja obrta za čuvanje djece i uključenje u sustav sufinanciranja predškolskog odgoja i obrazovanja. Roditelji imaju potrebu za čuvanjem djece kada nema mjesta za njihovo dijete u mreži dječjih vrtića, naglasili su.

Vivoda i Brščik dodali su kako je žalosno da u sljedeće tri godine, prema projekcijama Gradskog proračuna, nisu predviđeni iznosi za gradnju i rekonstrukciju gradskih vrtića pa Akcija mladih predlaže da se ti iznosi uvrste u proračune u sljedećim godinama.

1. veljače Na otvorenju godine EPK u Rijeci 500 izvođača i 70 događanja

Predložit ćemo dodatno i konkretne mjere kojima će se osigurati niže cijena najma stana i niže cijene po četvornom metru stanova građenih modelima izgradnje stanova za najam i posebnim POS modelima, koji će osigurati da upravo mlade obitelji dobiju prvenstvo kupnje poticajne stanogradnje, najavili su.

Poticajnim mjerama i poreznim olakšicama treba omogućiti mladima lakše samozapošljavanje i zapošljavanje, te poticati poduzetništvo. Mjere koje danas imamo u proračunu Grada Rijeke i koje se provode nisu i ne mogu biti dovoljne da spasimo ovaj grad od umiranja, ističu gradski vijećnici Akcije mladih. 

Pozivaju sve političke opcije u Gradskom vijeću da podrže ove mjere.

Vivoda i Briščik su upozorili da je Rijeka među velikim gradovima u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina izgubila najviše stanovnika. Godišnje Rijeka u prosjeku gubi više od 1500 stanovnika, kako zbog iseljavanja tako i zbog negativnog prirodnog prirasta, navedeno je.