Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
OŠ Komarevo

Učenici s oduševljenjem dočekali tople obroke iz nove školske kuhinje

Obnovljena blagovaonica OŠ Komarevo
1/10
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
OŠ Komarevo se s novom i modernom kuhinjom te uređenom blagovaonicom uključuje i u program zdrave hrane kod djece putem standarda 'healthy meals'

Za 131 učenika Osnovne škole Komarevo, koji koriste školsku kuhinju, od danas se napokon pripremaju i topli obroci. Do sada su u toj školi bili uglavnom suhi obroci, a današnji prvi pripravljeni topli obrok (zeleni rezanci s junećim gulašom) izazvao je kod učenika samo pozitivne reakcije.

- Pogotovo će to koristiti našim učenicima putnicima, kojih imamo mnogo, a koji u školi znaju ostajati i do 15 sati - rekla je ravnateljica Osnovne škole Komarevo Gordana Vasić.

No, OŠ Komarevo se s novom i modernom kuhinjom te uređenom blagovaonicom uključuje i u program zdrave hrane kod djece putem standarda Healthy Meal Standarda. Koriste se zdrave namirnice, svježe i sezonsko voće i povrće lokalnih proizvođača, a iz jelovnika se izbacuju nezdravi obroci i namirnice. 

- Želimo biti prvi grad u Hrvatskoj sa zdravom školskom i dječjom prehranom, a to ćemo napraviti uz pomoć Healthy Meal Standarda koji je prvotno uveden u OŠ Braća Ribar. U sklopu tih standarda će se voditi i posebna briga o djeci koji imaju posebne potrebe u prehrani, bilo da se radi o dijabetičarima ili alergičarima - rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. 

U uređenje školskih kuhinja proteklih je godina uloženo mnogo, dok je ova u Komarevu koštala 645.000 gradskih kuna. No, uz zdravlje učenika ulaganje se vraća i kroz sve veći broj učenika koji se u Sisku uključuju u školsku prehranu. 

- Isti standard prehrane sada smo postigli u svim našim školama, a rast broja učenika koji koriste školsku prehranu najvidljiviji je upravo u onim školama koje donedavno nisu imale mogućnost toplih obroka -  dodaje gradonačelnica Ikić Baniček.