Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Radovi će trajati 30 mjeseci

Ugovoreni projekti vodno-komunalne infrastrukture vrijedni 384,5 milijuna kuna

vodovod
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Projekt će se provoditi kroz narednih 30 mjeseci, a kad završi u cijelosti će se riješiti vodoopskrba i odvodnja na području Vinkovaca i Otoka te općina Andrijaševci, Privlaka, Cerna i Ivankovo, čiji će građani iz domaćinstava koja još nisu priključena na sustav odvodnje priključke dobiti besplatno

U vinkovačkoj tvrtki Vodovod i kanalizacija u četvrtak su potpisani ugovori o partnerstvu i sufinanciranju projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna za prijavu izgradnje vodno-komunalne infrastrukture", ukupno vrijedni 384,5 milijuna kuna - 70,76 posto su potpore iz EU, a 29,24 posto nacionalna sredstva.

Ugovore su potpisali direktor Vodovoda i kanalizacije Dražen Milinković, gradonačelnici Vinkovaca i Otoka Ivan Bosančić i Josip Šarić te načelnici općina Andrijaševci Damir Dekanić, Privlake Darko Galić, Cerne Goran Begović i Ivankova Marko Miličević.

Izrada projekta trajala je tri godine pri čemu su, po njegovim riječima, ostvareni potrebni preduvjeti za provedbu projekta, između ostalog uređaji za preradu otpadnih voda u Vinkovcima, Ivankovu, Cerni, Otoku i Nuštru. Projekt će se provoditi kroz narednih 30 mjeseci, a kad završi u cijelosti će se riješiti vodoopskrba i odvodnja na području spomenutih gradova i općina, čiji će građani iz domaćinstava koja još nisu priključena na sustav odvodnje priključke dobiti besplatno.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekao je kako će se od ukupnog iznosa predviđenog za realizaciju projekta na području grada utrošiti gotovo polovica sredstava.

- Značajno je i to što smo svi skupa u sinergiji uspjeli ostvariti ovako jedan značajan projekt, čiji je nositelj tvrtka s područja grada Vinkovaca. Koristi ćemo imati svi, građani, ali i gospodarstvo, posebice one tvrtke koje će raditi na provedi projekta - izjavio je.

 Gradonačelnik Otoka Josip Šarić podsjetio je kako je izgradnja sustava odvodnje na području tog grada započela još 1965. godine.

- Ovaj događaj poprima i povijesne konotacije jer se toliki dugi niz godina nije završio taj veliki posao, a sada su se stekle sve pretpostavke da i to okončamo - kazao je Šarić i dodao kako je na području Otoka do sada izgrađeno 60 posto sustava odvodnje.

 Projekt "se sastoji od izgradnje i rekonstrukcije sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini 162.409 metara, s izgradnjom 8.269 priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcijom 22 crpne stanice i izgradnjom sedam kišnih preljeva i spremnika. Projekt uključuje i nadogradnju vinkovačkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda "Jošine" na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon uređaja u Otoku, Cerni i Ivankovu.