Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i pročelnik gradskog UO za razvoj Marin Kokorić gostovali na Radio postaji Slatina

Ulaganjem u poduzetničku zonu do novih radnih mjesta

Foto: Radio Slatina
– Budući da je potražnja za parcelama u poduzetničkim zonama velika, Grad Slatina je krenuo u provedbu izgradnje Turbine 3, za koju je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobio odluku o sufinanciranju 3,500.000 kuna – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i pročelnik gradskog Upravnog odjela za razvoj Marin Kokorić gostovali su na Radio postaji Slatina, a naglasak emisije bio je na projektima koji su provedeni od lipnja prošle do lipnja ove godine. Govorili su i o projektima 
koji su u provedbi i pripremi te o onima koje je Grad prijavio od lanjskog lipnja.

Mjesni dom Radosavci

Jedan od uspješno realiziranih projekata bila je energetska obnova mjesnog doma u Radosavcima, kojemu je cilj bio doprinijeti razvoju temeljnih usluga i obnovi ruralnog prigradskog naselja Radosavci ulaganjem u rekonstrukciju društvenog doma. Mještanima je tako osiguran odgovarajući prostor za kvalitetno organiziranje slobodnog vremena, kulturnih, društvenih i edukacijskih aktivnosti.

– Željeli smo poboljšati životne uvjete za ranjive skupine, odnosno djecu, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi osiguranjem pristupačnosti doma. Osigurali smo jednu prostoriju za druženje starijih osoba, uređena je višefunkcionalna dvorana za različite aktivnosti djece i mladih te za okupljanja mještana i održavanje edukacijskih i kulturnih programa. Cilj je bio i osigurati higijenske uvjete uređenjem sanitarnog čvora s riješenom vodoopskrbom i odvodnjom otpadne vode – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Rekonstruirana je i energetski obnovljena zgrada doma u postojećim gabaritima, što znači da je uređeno 139,48 kvadrata korisne 
površine unutarnjeg prostora. Uređene su sanitarne prostorije uz priključenje na gradski vodovod i izgrađenu septičku jamu. 
Uređen je prilaz do ulaza u dvoranu i izgrađena rampa za ulaz u dvorišno krilo. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 827.839 kuna, od čega je EU sufinancirao 727.286 kuna, za što je po završetku radova Grad Slatina podnio zahtjev Agenciji za nadoknadu sredstava,  budući da je projekt u cijelosti pretfinanciran iz gradskog proračuna.

Izgradnja prometnica i javne rasvjete u istočnom i zapadnom dijelu Poduzetničke zone Turbina 2 još je jedan, istaknuo je gradonačelnik, uspješno realiziran projekt u proteklih godinu dana. Cilj je bio razvoj i poboljšanje kvalitete i dostupnosti infrastrukture Poduzetničke zone Turbina 2, kako bi se privuklo ulagače, ostvarilo popratne ekonomske rezultate, odnosno jačalo proizvodne i uslužne djelatnosti. Dovest će to, rečeno je, do novih radnih mjesta i umreženosti poslovnih subjekata u gradu Slatini i široj regiji. Projekt je vrijedan 9,405.954 kune, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 5,910.973 kune. 

Izgrađene su četiri prometnice s pješačkim stazama, ukupne duljine 1375 metara, zatim javna rasvjeta dužine vodova 2230 metara, riješen je problem oborinskih voda samih cesta, pješačkih staza i okolnih slivova te je krajobrazno uređen okoliš cijele zone, a za sve je  dobivena uporabna dozvola.

Nova javna rasvjeta

Radovi na izgradnji prometnica i javne rasvjete u PZ Turbina 2 završeni su u studenom prošle godine, a uporabna dozvola dobivena je u siječnju.

– Budući da je potražnja za parcelama u poduzetničkim zonama velika, Grad Slatina je krenuo u provedbu izgradnje Turbine 3, za koju je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobio odluku o sufinanciranju 3,500.000 kuna – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

U sklopu radova na rekonstrukciji javne rasvjete u bloku ulica Školska – Dravska u Slatini obavljena je rekonstrukcija javne rasvjete u ulicama Školska, Dravska, Andrije Hebranga, Lovre Matačića, Matije Slatinskog, te Cvjetna II i III.

– Radove na ovom projektu, vrijedne više od 562.000 kuna, Grad Slatina povjerio je slatinskoj tvrtki Betim d.o.o. koja je naknadno odradila i rekonstrukciju rasvjete na igralištu u Ulici Andrije Hebranga, koje je potom i uređeno. Asfaltiran je sportski teren, a uređeno je i dječje igralište postavljanjem novih igrala, dok su postojeća bila sanirana i osvježena, tako da je ono sada na nivou  ostalih uređenih dječjih igrališta u Slatini – rekao je Marin Kokorić, pročelnik gradskog Upravnog  odjela za razvoj.