Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Za realizaciju 30 milijuna kuna

Umjesto ilegalnih kafića, na Žnjanu nova šetnica uz more i sportski tereni

Ugostiteljski objekti na plaži Žnjan
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Zagrebački arhitekti predstavili su programske smjernice za uređenje žnjanskog platoa

Profesori i arhitekti zagrebačkog fakulteta, dekan Krunoslav Šmit, Nenad Fabijanić i Damir Pološki, predstavili su programske smjernice za žnjanski plato prema kojima bi se, ako ga na predstojećoj sjednici prihvate gradski vijećnici, radio Detaljni plan uređenja.

Dekan zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta uvodno je otklonio bilo kakve sumnje da se, kao što se u javnosti govorilo, tražila mogućnosti zadržavanja nelegalnih građevina na Žnjanu, odnosno ugostiteljskih objekata koji svi posluju bez koncesijskog odobrenja. 

- Jedan od dva važna polazišta je jasno odredište bez zadržavanja tih građevina. Također, treba promatrati prijedlog kao nešto s čim počinje proces izrade DPU-a, a nije konačan - rekao je Šmit.

Na tom prostoru zamislili su pomicanja plažne linije kojom bi se dobio pravi lungo mare iznad kojega je još jedna šetnica, sportsko-rekreacijska zona, tereni, igrališta te parking mjesta.

Gradonačelnik Ivo Baldasar smatra da je prezentirani  program uređenja provediv, a za njegovu realizaciju potrebno je oko 30 milijuna kuna.

Splitski vijećnici o smjernicama će raspravljati slijedećeg tjedna na sjednici na kojoj će Baldasar ponovno predložiti proračun. Ako su točna politička predviđanja, sve točke će mu pasti, osim odluke o Nagradama Grada Splita i Grad će dobiti povjerenika.