Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ugostitelji i trgovci zaradili 35,5 milijuna kuna

Unatoč izostanku velikih zvijezda, na Špancirfestu 11 posto gostiju više

Špancirfest
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Ukupno je održano 400 različitih programa, od čega 70 koncertnih na četiri glazbene pozornice

Špancirfest je u deset festivalskih dana ove godine posjetilo oko 265.000 ljudi, otprilike jednako kao i u 2016., objavila je Turistička zajednica grada Varaždina. Prema podacima iz sustava e-visitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, broj dolazaka gostiju u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 11 posto u odnosu na prošlogodišnji festival. U Varaždinu je prenoćilo 2100 gostiju iz 44 države.

- Rast je zabilježen i u možda najvažnijem poslovnom segmentu, ukupnom turističkom prometu u ugostiteljstvu i trgovini. Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom ukupni turistički promet iznosi 35,5 milijuna kuna, što je 3,8 posto, odnosno 1,3 milijuna kuna, više nego u 2016. godini. Taj rezultat je ujedno i najveći zabilježeni turistički promet u proteklih pet godina festivala. U tom razdoblju Špancirfest je stvarao kontinuirani rast prometa te je on od 2013. godine povećan za gotovo dva milijuna kuna. No, najveće povećanje prometa na godišnjoj i općoj razini zabilježeno je upravo u 2017. godini - ističu u TZ-u.

Za koncerte u vili Bedeković, koji su se jedini naplaćivali, prodano je tisuću ulaznica više nego lani, i koncerte je tamo odslušalo oko 10.000 ljudi. Atrakciju Luminaria na Kapucinskom trgu razgledalo je oko 20.000 ljudi. Ukupno je održano 400 različitih programa, od čega 70 koncertnih na četiri glazbene pozornice. Na ulicama varaždinske povijesne gradske jezgre izvedeno je više od 100 uličnih performansa, a u Parku kreative i ostalim kreativnim lokacijama održano je 200 radionica za djecu i odrasle. Sve te programe, koncerte, predstave i performanse izvelo je 500-tinjak izvođača iz 12 država, objavila je Turistička zajednica.