Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
PREDSTAVNICI HGSS-a, STANICE ŠIBENIK KOD GRADONAČELNIKA BURIĆA

Uskoro završna faza uređenja tzv. stare pošte

Foto: Grad Šibenik
Sretan sam što smo osigurali prostor za djelovanje tako značajne službe i što će objekt u Rokićima od ruševine postati prekrasna kamena zgrada u kojoj će imati svoju stalnu adresu  – istaknuo je gradonačelnik Željko Burić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa zamjenikom Danijelom  Miletom primio je Luku Dubravicu, novog pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Stanice Šibenik, i Blanku Lučić, njegovu prethodnicu na toj dužnosti. Dubravica, inače gorski  spašavatelj i aktivni planinar koji se također bavi speleologijom i skijanjem, a iza sebe ima respektabilne uspone na Matterhorn, Mont Blanc, Breithorn i mnoge druge alpske vrhove, domaćine je upoznao s aktualnostima u Stanici Šibenik.

Posebno se osvrnuo na stanje gradilišta tzv. stare pošte u Rokićima, objekta koji je grad Šibenik ugovorom ustupio na 15-godišnje korištenje šibenskim HGSS-ovcima.

– Predstoji nam završna faza uređenja i opremanje objekta u čiju su rekonstrukciju do sada uložena znatna sredstva. Za preostalih 400 tisuća kuna aplicirali smo na natječaj i čekamo povratne informacije, no u slučaju da ne uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju kroz interni natječaj HGSS-a ili europske fondove, nadamo se pomoći jedinica lokalne i regionalne samouprave, posebno grada Šibenika i Šibensko-kninske županije te drugih općina i gradova. Naš godišnji proračun je skroman i iznosi 370 tisuća kuna te ne bi bio dostatan za završetak posla, a kada se uzmu u obzir druge redovne potrebe Stanice i njezinih
članova za razvijanje djelatnosti HGSS-a, prije svega opreme i vozila, jasno je da samostalno ne možemo okončati projekt – kazao je, uz ostalo, Dubravica.

Sastanak gradonačelnika Željka Burića i ministra Darka Horvata Cilj je da gradnja na Batiželi počne za dvije i pol godine

Da će grad Šibenik u okviru svojih mogućnosti i nadalje biti od pomoći šibenskoj stanici HGSS-a kako bi bila još operativnija i opremljenija, rekao je na sastanku gradonačelnik Burić.

– Sretan sam što smo osigurali prostor za djelovanje jedne tako značajne službe i što će objekt u Rokićima od ruševine postati prekrasna kamena zgrada u kojoj će se, nadam se vrlo skoro, članovi HGSS-a svakodnevno sastajati i imati svoju stalnu adresu. S tim ciljem, grad Šibenik će svakako participirati u vašim potrebama – istaknuo je gradonačelnik Burić.

Stanica Šibenik broji 50-ak dobrovoljnih članova među kojima su instruktori gorskog spašavanja, instruktori specijalnosti Komisije
HGSS-a, gorski spašavatelji, spašavatelji, pripravnici, spašavatelji u pričuvi te počasni članovi. U svrhu potrage za nestalim osobama unutar Stanice djeluju dva licencirana potražna K9 tim, licencirani upravitelj bespilotnim letjelicama, a među članovima su i dva liječnika.