Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Sastanak gradonačelnika Željka Burića i ministra Darka Horvata

Cilj je da gradnja na Batiželi počne za dvije i pol godine

1/2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Osmišljavanje izgleda prostora, koji je trenutačno neiskorišten, prepustit ćemo ljudima koji ovdje žive – kaže ministar Horvat

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat sa suradnicima je boravio u službenom posjetu Šibeniku. U Uredu gradonačelnika održao je radni sastanak s gradonačelnikom Željkom Burićem na temu razvojnog projekta Batižele.

Sastanku su nazočili državna tajnica Sanja Bošnjak, pomoćnica ministra Ivana Pintar, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te pročelnik UO za gospodarenje gradskom imovinom Tihomir Paškov.

Što je sve poduzeto

Gradonačelnik je ministra Horvata izvijestio o svim koracima koje je Grad Šibenik do sada poduzeo oko realizacije projekta Batižele. Podsjetio je kako su u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvitak te uz pomoć konzultantskog društva ARUP iz Španjolske izrađeni dokumenti Strategija razvoja te Akcijski plan i prioriteti provedbe. Navedene dokumente kojima se pokreće aktivacija imovine društva Batižele d.o.o. s ciljem gospodarskog razvoja Grada Šibenika, Gradsko vijeće Grada Šibenika usvojilo je na posebnoj tematskoj sjednici.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Na sastanku je utvrđeno kako se temeljem Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika treba oformiti Povjerenstvo u svrhu pripreme uvjeta i provedbe međunarodnog javnog natječaja te je definirano kako će predstavnici države u Povjerenstvu biti pomoćnici ministra Ivana Pintar i Leon Žulj.

– Utvrdili smo točan algoritam dinamike daljnjih radnji koje će dovesti po pokretanja projekta Batižele, a govorimo o jednom od
najvećih brownfield investicija u Republici Hrvatskoj. Svi postupci koji će se događati u sljedećem periodu između Grada i države imaju za cilj da fizička gradnja na tom prostoru počne unutar dvije i pol godine – kazao je gradonačelnik Željko Burić obraćajući se medijima po završetku sastanka.

Biser Šibenika

Ministar Horvat naglasio je kako postoji izvrsna sinergija između Grada i Ministarstva sa zajedničkim ciljem stavljanja u funkciju
ovog vrijednog prostora, odnosno  pronalaska strateškog partnera.

– Dobra je stvar što u Vladi trenutačno imamo oformljeno ministarstvo koje objedinjuje resore državne imovine, prostornog
planiranja i građenja jer svi ti elementi bit će ključni da se ovaj projekt dovede do realizacije. Sam izgled prostora koji je trenutačno neiskorišten, a predstavlja biser grada Šibenika, prepustit ćemo u osmišljavanju ljudima koji ovdje žive. Složili smo se danas kako projekt mora dobiti profesionalni menadžment koji će se baviti ovim 24 sata na dan, jasno artikulirati sve probleme, a Grad i država su tu da im pomognu sve probleme riješiti – zaključio je ministar Horvat.