Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Financijski i građevinski najzahtjevnija je obnova i revitalizacije dvorca Erdödy

Usvojen prvi proračun u novoj valuti od 30 milijuna eura

Foto: Jastrebarsko
Gradsko vijeće Jastrebarskog bez rasprave je usvojilo proračun za 2023. godinu, prvi u eurima

Gradsko vijeće Jastrebarskog prihvatilo je bez rasprave proračun za 2023. godinu, prvi u eurima. Prihodi, a shodno tome i rashodi Grada Jastrebarskog i proračunskih korisnika, planiraju se u iznosu od 30 milijuna eura, odnosno više od 225 milijuna kuna.

Nastavak EU projekata

Najvažnije aktivnosti odnose se na nastavak započetih EU projekata. Financijski i građevinski svakako je najzahtjevniji projekt obnove i revitalizacije dvorca Erdödy, potom i obnova zgrade Gradskog muzeja, kao i sanacija nerazvrstanih cesta i ulica oštećenih u potresu. Među strateškim projektima koji će se pripremati ističu se projekti vodoopskrbe i odvodnje, priprema projekata uvođenja sustava javnog prijevoza u prigradskim naseljima, gradnje novog dječjeg vrtića i centra za upravljanje rizicima. Gradonačelnik Zvonimir Novosel obavijestio je gradske vijećnike kako je u tijeku priprema projekta za opremanje dvorca Erdödy, a time se otvaraju i mogućnosti za dodatne sadržaje.

– Prostor dvorca bi uz posjetiteljski i interpretacijski centar, restoran i turističke sadržaje mogao biti obogaćen i glazbom učenika Glazbene škole, što je i bila naša prva želja – rekao je gradonačelnik. Naime, u trenutku prijave projekta obnove dvorca to nije bilo moguće jer je projektom energetske obnove Glazbene škole bilo uvjetovano da ta zgrada pet godina zadrži funkciju. U tom je trenutku jedino preseljenje gradske uprave odgovaralo propozicijama europskog natječaja. – No, zbog raznih administrativnih prepreka, početak radova na obnovi dvorca počeo je kasnije od očekivanog, a time smo se približili roku do kojega Glazbena škola ne smije mijenjati adresu. Intenzivno pripremamo projekt opremanja dvorca za prijavu na natječaje i nadamo se dobrom ishodu! – dodao je Novosel. Još jedan velik projekt sufinanciran europskim sredstvima bliži se kraju, a time će u rad biti pušten pročišćivač otpadnih voda.

– Ulaskom u Europsku uniju obvezali smo se prihvatiti i europske direktive koje nam nameću nove obaveze. Pročišćavanje otpadnih voda jedna je od njih i donosi različite koristi, krenuvši od zaštite okoliša do zdravlja ljudi, ali podrazumijeva i nove obaveze, kroz cijene novih usluga – istaknuo je direktor Voda Jastrebarsko Mario Brnabić. Gradski su vijećnici jednoglasno prihvatili i Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, za koju je proveden postupak prethodnog savjetovanja u trajanju od 30 dana, sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom. Zakonom je, naime, propisano da cijenu javne usluge čini cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (tzv. varijabilni dio) i cijena obvezne minimalne javne usluge (tzv. fiksni dio).

– Zbog usklađenja sa Zakonom o gospodarenju otpadom, ali i zbog novonastalih troškova skupljanja i odvoza biootpada na kućnom pragu, slijedom detaljne analize predložena je cijena fiksnog dijela, i to za korisnika kućanstvo u iznosu od 54,59 kn uvećano za PDV te za korisnika koji nije kućanstvo u iznosu od 90,62 kn uvećano za PDV (uz umanjenje cijene za neprofitne organizacije i to za 20,00 kn uvećano za PDV). U iznos fiksnog dijela ulaze i stavke poput odvoza glomaznog otpada, trošak mobilnog reciklažnog dvorišta i reciklažnog dvorišta te odvoz biootpada – objasnila je pročelnica Irena Strmečki. Iznos varijabilnog dijela ovisi o količini predanog miješanoga komunalnog otpada, odnosno broju pražnjenja spremnika pa će građani odvajanjem otpada moći utjecati na cijenu, a Grad Jastrebarsko u pregovorima je s koncesionarom kako bi ugovorio što bolje uvjete i smanjio opterećenje za građane.

– I dalje vodimo brigu o najosjetljivijim skupinama, pa će odvoz otpada za staračka kućanstva (kućanstva u kojima su sve osobe starije od 65 godina, a prihodi im po članu kućanstva ne prelaze iznos od 3000 kuna mjesečno) biti sufinanciran s 50 posto, a za korisnike zajamčene minimalne naknade s 90 posto cijene – istaknula je pročelnica i dodala da je koncesionar dužan u roku od tri mjeseca od donošenja Odluke donijeti cjenik usluge prikupljanja miješanoga komunalnog otpada za koji je dužan ishoditi suglasnost gradonačelnika, kada će se ispuniti uvjeti za primjenu nove odluke.

Gradonačelnik Novosel istaknuo je kako Grad Jastrebarsko nastoji braniti poskupljenja proračunom u predškolskom odgoju, u troškovima javne rasvjete, održavanja komunalne infrastrukture i ulaganja u nju, u vatrogastvu, sportu i kulturi.

– Osim što u tu svrhu osiguravamo proračunska sredstva, trudimo se ostvariti i sufinanciranje iz drugih izvora, pa smo tako ostvarili potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za održavanje i razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja, a u proračunu za sljedeću godinu osigurat će se dodatna sredstva i za sufinanciranje obrta dadilja. Bez dodatnog opterećenja za građane provest ćemo postupak zamjene cjelokupne javne rasvjete LED rasvjetom, što će donijeti velike uštede u potrošnji električne energije, a uskoro nas očekuje i potpisivanje ugovora o dodjeli znatnih sredstava Fonda solidarnosti za obnovu prometnica – naglasio je gradonačelnik.

Regulacija neizbježna

No, postoje i sektori u kojima proračun ne bi trebao utjecati na konačnu cijenu usluge, već je ona propisana zakonom, a to su vodoopskrba i zbrinjavanje otpada, pa je regulacija cijena na žalost neizbježna, zaključio je Novosel.

Dubrovačko-neretvanska županija Usvojen proračun za 2023. od 172,8 milijuna eura Brodsko-posavska županija Usvojen proračun za iduću godinu težak 169,4 mil. eura GRADSKO VIJEĆE Vinkovaca raspravljalo je o rebalansu proračuna za tekuću godinu Vinkovci godinu završavaju s proračunom od 318 milijuna kuna