Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
GRADSKO VIJEĆE Vinkovaca raspravljalo je o rebalansu proračuna za tekuću godinu

Vinkovci godinu završavaju s proračunom od 318 milijuna kuna

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Gradonačelnik: Uvijek, naravno, možemo biti bolji i efikasniji. Ispričavam se ako smo negdje pogriješili, ali tko radi, taj i griješi

Kraj tekuće godine redovito je rezerviran ne samo za donošenje novog proračuna nego i za rebalanse proračuna iz tekuće godine. Tako je bilo i na kraju 2022. na sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca. Vinkovačka pročelnica za financije Sanja Lozić pojasnila je da je kao i svake godine riječ o tehničkom rebalansu proračuna u okviru kojega se rade nivelacije s obzirom na dinamiku izvršenja.

Pojašnjenje rebalansa

– Proračun se umanjuje za 71 milijun kuna te nova predložena proračunska masa iznosi 318 milijuna kuna. Ključne su promjene u tri upravna odjela. Upravnom odjelu za EU fondove umanjuju se sredstva za nekih 25 milijuna kuna, a riječ je o projektima za koje nisu otvoreni javni pozivi – rekla je Lozić.

Dodala je da je Grad morao imati planirana i osigurana sredstva u proračunu za to, a budući da pozivi nisu otvoreni, ta se sredstva anuliraju i ta se područja otvaraju u proračunu za 2023. godinu. Kada je riječ o komunalnom gospodarstvu, tu se ponavlja ista situacija.

– Kada je riječ o oko 10 milijuna kuna za koliko se smanjuju sredstva Upravnog odjela za proračun i financije, možemo reći da sredstva vezana za Knjižnicu nismo povlačili u obimu koji smo planirali pa onda vraćali bankama, s obzirom na to da je i ove godine Ministarstvo kulture za ovaj projekt izdvojilo 7,5 milijuna kuna – rekla je Lozić.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić osvrnuo se na prošlu godinu rekavši da je bila dobra te da je Grad Vinkovci cijele godine praktički realizirao sve one projekte koji su bili ugovoreni godinu ili dvije prije. Podsjetio je da je bilo mnogo toga, u prvom redu misleći na projekt aglomeracije kao i na gradnju Knjižnice te radove na nadvožnjaku Borinci…

– Ne možemo pronaći dio grada gdje se nisu odvijali neki radovi. Sve je to na određeni način ulog u neke buduće projekte, a dobili smo u 2022. projekt novog vrtića koji ćemo sagraditi dok ćemo dograditi dva vrtića i tako postići da se otvore nova mjesta u vrtićima za gotovo 300 djece. Pripremili smo energetsku obnovu naših škola te radimo na području cijeloga grada, projektiramo – rekao je Bosančić.

Može i bolje

Dodao je da je prijavljen projekt otvorenoga bazena te da i tu očekuju dobre rezultate. Zbog svega što je učinjeno smatra kako građani Vinkovaca, kao i gradska uprava, mogu biti zadovoljni time koliko se i što radilo dok grad iz dana u dan izgleda sve ljepše i uređenije.

– Uvijek, naravno, možemo biti bolji, uvijek možemo biti efikasniji. Ispričavam se ako smo negdje pogriješili, ali tko radi, taj i griješi. Moram pohvaliti i svoj veliki tim jer ne radim samo ja na svemu tome. Ja sam samo prvi koji vuče, a tu je cijeli jedan tim mladih, sposobnih ljudi koji su napravili puno za Vinkovce – kazao je Bosančić.

Marljiva Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA VIA-i dosad odobrena 132 projekta vrijedna više od 322 milijuna kuna Pročelnik UO-a za gospodarstvo grada Vinkovaca Hrvoje Niče: Gospodarstvenici mogu računati na potpore Grada Sljedeća će godina u Vinkovcima biti godina velikih investicija Projekti u 2023. – gradi se novi vrtić na Vašarištu, dva se dograđuju...