Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Danas u Sisku

Utrka solarnih automobila koje su izradili učenici iz Hrvatske i Slovenije

Izložba solarnih, hibridnih i električnih automobila
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Izložene automobile na električni i solarni pogon Siščani su mogli i isprobati

Na 3. izložbi električnih i hibridnih vozila u Sisku jučer je izloženo 20-ak vozila, među kojima i popularni Tesle. Siščani su ih i probno vozili i uvjerili se u snagu automobila na električni pogon. Uz Tesle, E-golfove, e-partnera, AIXAM-a, Renaulta, Mitsubishi-Mieva, e-UP-a, Nissan Leafa, BMW-a i3, e-Smarta te vozni park DOKING-a na električni pogon, izloženi su bili i automobili na solarni pogon koje su izradili srednjoškolci.

Izložba je bila uvod u današnju 5. utrku solarnih automobila SOELA 2017., koju organizira Tehnička škola Sisak uz pokroviteljstvo nekoliko ministarstava, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Sisačko-moslavačke županije.

– Počeli smo s pet automobila i škola, a danas ih je već 20. Izradili su ih učenici 16 srednjih škola iz Hrvatske te dvije slovenske. Natjecat će se i solarni automobil Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek – rekao nam je prof. Stevče Arsoski iz Tehničke škole Sisak.

Od srednjih škola nadmetat će se tehničke, strukovne, elektrotehničke, elektroindustrijske, obrtničke i ekonomske škole iz Siska, Kutine, Velike Gorice, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Rijeke, Novske, Slunja, Gospića, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Otočca, Požege i Karlovca.