Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Uvjeti školske prehrane iz tjedna će u tjedan biti bolji

Foto: Vinkovci
Svi vinkovački osnovci imaju osigurane besplatne obroke u školi

Od prvoga dana drugog polugodišta ove školske godine svi učenici u vinkovačkim osnovnim školama imaju osiguran besplatan obrok.

Mjera je to koju je Vlada RH odlučila uvesti nakon inicijative “Pravo svakog djeteta na školski obrok” kako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo tijekom dana barem jedan topli obrok.

– Posjetom našim školama provjerili smo kako sustav funkcionira, kako izgledaju obroci te koliko su djeca zadovoljna. I upravo je to najvažnije, određene stvari još treba poboljšati i uskladiti, ali u konačnici ispunjen je cilj da svi učenici imaju zagarantiran obrok u svojim školama te da roditelji mogu biti mirni kada šalju dijete u školu – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Prema riječima gradske pročelnice za društvene djelatnosti Andreje Vinković, vinkovačke osnovne škole pohađa 2750 učenika. Pojasnila je kako za sada samo dvije osnovne škole, Ivana Mažuranića i Nikole Tesle, imaju kuhinje u kojima će se pripremati topli obroci.

– U ostalim školama prehrana će biti organizirana tako da će se u dopodnevnoj smjeni svoj djeci dijeliti mliječni i topli obroci dok će se u popodnevnoj smjeni, od dva do tri puta tjedno, ovisno o organizaciji škole, dijeliti kuhani obroci. Konačni cilj, koji će u doglednoj budućnosti u Vinkovcima biti i ostvaren, svakodnevna je priprema kuhanih odbora za školarce – rekla je Vinković.

Dario Dragun, ravnatelj OŠ Antuna Gustava Matoša, rekao je da su se u suradnji s Gradom pokušali što bolje organizirati i pripremiti te da su prvoga dana pripremili 543 obroka.

– Za sada u jutarnjoj smjeni svako dijete dobiva mliječni obrok, a u popodnevnoj smjeni imat ćemo od dva do tri kuhana obroka tjedno. Naša je kuhinja pred obnovom i treba puno ulaganja kako bi ona bila funkcionalna. Projekt je spreman i sada čekamo odgovarajući natječaj, a kada bude realiziran, naša će škola imati uvjete za kuhanje obroka na dnevnoj bazi – rekao je Dragun.