Izbornik
Naslovnica Gradovi Split 7407 pregleda
U Gradu planiraju uložiti 51,3 milijuna kuna

Uz pametni ulični parking grade šest novih garaža s 1200 mjesta

Gradnja novih parkirališta u Splitu
1/6
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Andro Krstulović Opara istaknuo je kako nove garaže neće graditi na mjestima gdje bi bile komercijalno najisplativije, već je njihov cilj osigurati dodatan broj mjesta za građane

U ovoj godini će se u Splitu izgraditi šest novih garaža s ukupno 1200 parkirališnih mjesta. Za izgradnju novih te obnovu i uređenje postojećih garaža i parkirališta u gradu u 2018. godini u Gradu planiraju uložiti 51,3 milijuna kuna, od čega najviše za izgradnju novih garaža, 35 milijuna kuna.

Garaže će se graditi na Gripama, kod bivšeg Ravela, dvije na Mertojaku – u Odeskoj i Doverskoj ulici, u Dobrilinoj ulici te na Trsteniku. 

Promet, gužva Split Smanjenje prometnih gužvi Parking jeftiniji do 30 posto uz aplikaciju koja pronalazi slobodno mjesto

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako nove garaže neće graditi na mjestima gdje bi bile komercijalno najisplativije, već je njihov osnovni cilj osigurati dodatan broj parkirnih mjesta za građane.

- Ne gradimo garaže za turiste, već prije svega stanare kvartova u kojima je problem parkinga najizraženiji – rekao je Krstulović Opara i napomenuo kako se tri garaže - na Visokoj, Sućidru i Mertojaku već grade.

Obnova postojećih garaža

- Želimo konačno riješiti pitanje prometa u mirovanju u Splitu u kojem bilježimo kontinuirani rast potražnje za parkirnim mjestima. Izgradnja novih garaža neće u potpunosti riješiti problem parkiranja u Splitu, stoga radimo na uspostavi cjelokupnog sustava koji će građanima olakšati pronalazak parkirnog mjesta. Dio tog sustava su i smart city rješenja poput pametnog parkiranja i smart parking aplikacije koju smo implementirali u 2017. godini, a takvih projekata će biti još u novoj 2018. - ističe Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Split je prvi grad u Europi čija će sva ulična parkirališna mjesta, njih 1360, biti obuhvaćena Smart parking aplikacijom i pokrivena senzorima koji će korisnicima signalizirati gdje ima slobodnoga parking mjesta. Do sada je na gradskim uličnim parkinzima postavljeno ukupno 498 aktivnih senzora, a završetak projekta planiran je u ožujku 2018. godine.

Župan Blaženko Boban obilazi radove na uređenju obale Od rijeke Žrnovnice do lučice Strožanac Za 19 milijuna kuna gradi se nova plaža s 260 parkirnih mjesta

Osim novih garaža, najavljene investicije za 2018. godinu uključuju i obnovu i uređenje postojećih garaža u što će biti uloženo 8,7 milijuna kuna, a čime će se, po završetku obnove, postići svi propisani standardi. Investirat će u kupnju novog sustava video nadzora i kontrole pristupa garažama, izmjenu LED rasvjete, kupnju parkirnih automata i ugradnju senzora za nova parkirališta, asfaltiranje pojedinih izvanuličnih parkirališta, a u planu su i tri električne punionice.

Senzori za parkiranje u Splitu aktiviranje aplikacije Smart Split parking Prvi u Europi: sva ulična parkirališta u gradu imat će senzore