Izbornik
Naslovnica Gradovi Novalja
Sanira se penjačka stijena Stogaj, nova adrenalinska lokacija na Pagu

Uz trčanje, kajakarenje i bicikliranje sad je tu i penjanje

Foto: Luka Labinjan
Narodne priče kažu da su stijenu Stogaj oblikovali potresi

Za Pag Outdoor već smo čuli, a osim kamenitih Mjesečevih ruta otoka Paga koje zovu na trčanje, kajakarenje ili bicikliranje, penjanje na Stogaj stara je, ali u novom  ruhu, atraktivna adrenalinska lokacija! 

Stara, jer je tamo od pamtivijeka i snažne bure, a u narodu kažu i da su potresi oblikovali okomito postavljenu stijenu koja svojom 
vizurom stoji u gnijezdu metajnarskog kanjona.

Glavno sidrište

Još 90-ih stijena je zapela za oko malobrojnim hrvatskim i slovenskim penjačima koji su postavili spitove, a zub vremena ne štedi nikoga pa tako ni ovu gordu ljepoticu. Dotrajali spitovi i sidrišta zamijenjeni su novima za nove “hvatače visina” te su sanacijom obuhvaćena dva penjačka smjera na jugoistočnoj strani tornja, ujedno i najatraktivnijih zbog lakoće pristupa samome vrhu.

Prvi sanirani smjer “Stigma” sastoji se od dvije dužine klasificirane težine 5b i 5a, čija ukupna dužina iznosi 60 metara. Drugi sanirani smjer “La Vida Loca” sastoji se od tri dužine označene težine: 5b, 5c i 5a te ukupne dužine isto kao prethodno 60 metara. Uz navedeni smjer sanirana je i varijanta prve dužine naziva “Halfmoon” težine 5b i dužine 25 metara.

Kako bi se spust učinio sigurnijim i lakšim, ali i olakšalo kretanje samim vrhom stijene, izgrađeno je glavno sidrište u obliku kratke Via ferrate (ugradnja ankera) dužine 20 metara. Izgradnjom navedenog sidrišta riješio se problem sidrenja na krševitom vrhu 
te omogućio ugodniji boravak na samom tornju stijene što ga ujedno čini privlačnijim za turiste.

Za pogled na Mars

Turistička zajednica grada Novalje u cilju povećanja sigurnosti penjača provela je u suradnji s Quadruvium d.o.o. iz Istre sanaciju najugroženijih penjačkih smjerova, a u pripremi su i projekti novih.

Platforma Pag Outdoor sada vas, pored popularnog traila, bicikliranja i kajakarenja, poziva i na penjanje po Stogaju i nudi na dlanu spektakularan pogled na Mars.