Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Savjetovanje i izložba sireva u Vinkovcima

Uzgajivače ovaca i koza muči neorganiziranost i nedostatak novca

Sir
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić rekao je kako u županiji ima samo jednan proizvođač iz sektora ovčara i kozara koji je dobio europsku potporu

U Vinkovcima je jučer započelo dvodnevno, 19. po redu, savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i 18. izložba ovčjih i kozjih sireva koje je okupilo oko 150 sudionika. Rečeno je kako je ovo tradicija koja traje gotovo dva desetljeća i koja govori o dobroj suradnji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

-Savjetovanje je organizirano primarno s ciljem transfera znanja kao i razmjene ideja i iskustava proizvođača - rekao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

Najavio je i kako će se tijekom savjetovanja održati niz predavanja na temu stjecanja novih saznanja iz područja provedbe uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, tehnologije proizvodnje i prerade ovčjeg i kozjeg mlijeka, hranidbe, držanja i njege ovaca i koza.

Odmah nakon svečanosti otvorenja upriličena je i dodjela nagrada i priznanja najboljim proizvođačima. Dodijeljeno je 31 odličje, a šampionom izložbe proglašen je paški sir proizvođača Domagoja Prtorića iz Mandri s otoka Paga. Okupljenima se obratio i pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić koji je rekao kako u županiji imamo samo jednog proizvođača iz sektora ovčara i kozara koji je dobio europsku potporu te da to nije dobro i da će se na tome morati dodatno raditi. Kazao je i kako se ovčarstvom i kozarstvom u Vukovarsko-srijemskoj županiji bavi 100-ak uzgajivača koje muči neorganiziranost i nedostatak sredstava.