Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
STAMBENO PITANJE

Velik interes građana za kupnju POS-ovih stanova u Karlovcu

1/2
Foto: Karlovac
Do 12. veljače svi zainteresirani mogu se prijaviti za kupnju POS-ova stana za čiji će kvadrat morati izdvojiti najviše 1489,50 eura po kvadratu, uz moguću otplatu kredita do 30 godina

Velik je broj građana sudjelovao u javnoj prezentaciji vezanoj za gradnji stanova po POS-ovu programu u Karlovcu. Grad Karlovac je lanjskog prosinca otvorio javni poziv na koji se svi građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje mogu javiti do 12. veljače ove godine i tako iskazati interes za kupnju stana po ovom programu. Na javnoj prezentaciji bila je prilika od vodstva Grada te predstavnika POS-a dobiti dodatne informacije o načinu kreditiranja kupnje stana, rokovima za početak gradnje i useljavanju. Emina Lukin Galaso iz APN-a, napomenula je kako će konačna cijena stana po kvadratu biti naknadno utvrđena, ali da ona može maksimalno iznositi 1489,50 eura po kvadratu, što je i dalje čini iznimno prihvatljivom, s obzirom na znatno veće cijene kvadrata novogradnje na tržištu.

Kupac kreditno sposoban

– Kupac mora biti kreditno sposoban, nekretninu može otplaćivati 30 godina, a deset je godine ne smije iznajmljivati ili prodavati. Naravno, ako netko ima mogućnosti, POS-ov stan može platiti i u gotovini, bez kreditnog zaduživanja. APN ugovara radove i nadzor nad izvođačima, a kupac dobiva stan po sistemu "ključ u ruke" – pojasnila je Emina Lukin Galaso.

Tatjana Gojak, pročelnica gradskog Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom, podsjetila je da Grad do 12. veljače prikuplja zahtjeve građana kako bi mogli napraviti listu prvenstva, a onda s APN-om krenuti i u projektiranje stambenog objekta i dobivanje svih dozvola za gradnju.

– Na javni poziv mogu se prijaviti ne samo građani s područja grada Karlovca nego i svi državljani Republike Hrvatske. Uvjet je da nemaju nekretninu u svom vlasništvu ili imaju nekretninu u svom vlasništvu koja nije odgovarajuće kvadrature. Lokacija na kojoj će biti izgrađena zgrada je, ako interes bude zadovoljavajući, na Dubovcu, u Ulici Herte Turze – kazala je pročelnica T. Gojak. U toj gradskoj četvrti, dodala je, Grad ima još zemljišta u svom vlasništvu pa će u budućnosti, bude li postojao interes, napraviti još stambenih zgrada po istom modelu.

Javni poziv sa svim obrascima koji su potrebni za prijavu, objavljen je na web-stranici Grada Karlovca: www.karlovac.hr gdje se mogu jasno vidjeti i kriteriji za bodovanje. Veličina stanova koji će podnositelj zahtjeva moći kupiti, ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva i može biti od 44 metara kvadratnih za jednu osobu do 94 kvadrata za šest i više osoba.

Nakon završetka natječaja slijedi bodovanje i uvrštavanje na Listu reda prvenstva, čiji će prijedlog biti objavljen na oglasnoj ploči i na web-stranici Grada tijekom ožujka. Pojašnjeno je i da će konačna lista koja će biti utvrđena, vrijediti tri godine, a APN će stanove prodavati u skladu s tom listom.

Dodatne pogodnosti

– Anketa koju je lani proveo Savjet mladih grada Karlovca pokazala je da je rješavanje stambenog pitanja velika briga mladih i jasno je da je to poseban izazov, pogotovo za mlade obitelji. Odlučili smo se zato na POS stanogradnju za kupnju nekretnina uz podršku Republike Hrvatske, jer nam je to u ovom trenutku najbrže realizirati. Mi u Gradu želimo biti od pomoći, podržati pogotovo mlade ljude da ostanu živjeti u Karlovcu, a vlasništvo nekretnine ipak je nekakva garancija da će ostati i tu graditi svoju budućnost. Zato im pokušavamo pomoći i drugim mjerama. Donijeli smo odluku i o oslobađanju komunalnog doprinosa za sve one koji grade obiteljsku kuću kao svoju prvu nekretninu do veličine 150 četvornih metara, što može pomoći u odlučivanju o tome na koji način riješiti stambeno pitanje – kazao je gradonačelnik Mandić i dodao da nastoje zaokružiti tu potporu mladim obiteljima.

– Paralelno nastojimo rješavati veliki problem mjesta u vrtićima, a onda u konačnici i dio koji je vezan za radna mjesta. Tako da je poticana stanogradnja dio naše podrške svima onima u Karlovcu, ali i zainteresiranima iz drugih mjesta u Hrvatskoj koji namjeravaju doći živjeti u Karlovac, da upravo u Karlovcu riješe svoje stambeno pitanje – dodao je Damir Mandić.