Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
VELIKA GORICA

Velika Gorica najposjećeniji grad Zagrebačke županije

Foto: VELIKA GORICA
Prema najnovijim podacima sustava eVisitor, u Zagrebačkoj županiji je u 2022. ostvareno oko 56% više dolazaka i oko 48% više noćenja turista u odnosu na 2021. Ako se usporedi s turistički rekordnom 2019. godinom, ostvareno je oko 91% dolazaka, a broj noćenja turista veći je za oko 2% u odnosu na 2019.

Trend pozitivnih pokazatelja u Zagrebačkoj županiji zaključio je uspješnu turističku 2022. u Zagrebačkoj županiji, a Velika Gorica našla se među njezinim najposjećenijim gradovima.

Najbrojniji domaći i Nijemci

Prema najnovijim podacima sustava eVisitor, u Zagrebačkoj županiji je u 2022. ostvareno oko 56% više dolazaka i oko 48% više noćenja turista u odnosu na 2021. Ako se usporedi s turistički rekordnom 2019. godinom, ostvareno je oko 91% dolazaka, a broj noćenja turista veći je za oko 2% u odnosu na 2019.

Gledano prema destinacijama, najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Samoboru i Ivanić-Gradu, a najbrojniji gosti uz domaće bili su iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Austrije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Češke i Kine.

Prema organizaciji dolaska, ostvareno je oko 90% individualnih dolazaka gostiju.

Zadovoljstvo pokazateljima Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović izrazila je zadovoljstvo zahvalivši se svima koji su pridonijeli uspješnoj turističkoj godini.

- Naši vinari, OPG-ovci, hotelijeri, ugostitelji, lokalne turističke zajednice, kao i sama Turistička zajednica Zagrebačke županije dali su svoj doprinos, a ta sinergija ponovno se pokazala kao recept za najbolje rezultate - rekla je Alilović i dodala kako će Županijska turistička zajednica nastaviti i u ovoj godini sa snažnom promocijom destinacije i svih njezinih autohtonih i inovativnih sadržaja.

Posebno se osvrnula na trend gradnje i iznajmljivanja kuća za odmor, kako tradicijskih tako i luksuznih, kojih u Zagrebačkoj županiji ima više od 130.

- U 2022. godini interes za boravak u kućama za odmor se udvostručio u odnosu na godinu prije - pojasnila je Alilović. Uskoro se približava i još jedna voljena velikogorička turistička manifestacija. Nakon kratkog odmora od božićno-novogodišnjih blagdana, uskačemo ravno u najluđe razdoblje i započinjemo godinu s Turopoljskim fašnikom!

U tijeku prijave za fašnik

Velika Gorica dočekuje spremna originalne maske, vesele fašničke šale i druženje s dragim prijateljima i gostima.

Ove godine tulumarit će se samo jedan vikend, malim maškarama bit će posvećena subota 11. veljače kada će nastupiti predškolske i školske grupe, skupine, parovi i pojedinci, a u subotu 18. veljače, nakon dvije godine stanke, Velikom Goricom napokon će proći velika fašnička povorka!

Sve zainteresirane skupine i udruge mogu se prijaviti za sudjelovanje prijavnicom koja se može preuzeti u uredu Turističke zajednice (Trg kralja Tomislava 2) te na web stranici Turističke zajednice. Prijave traju do 1. veljače za Mali fašnik, odnosno do 8. veljače za Veliku fašničku povorku.