Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Dodatnih 330 mjesta za djecu jasličkog, vrtićkog te predškolskog uzrasta

Veliki dječji vrtić na dvije etaže za 14 grupa bit će dovršen u proljeće

storyeditor/2024-07-26/vrtic_heresin.jpg
1/2
Foto: Grad Koprivnica Izgradnja dječjeg vrtića Herešin trenutačno je u fazi montiranja kontejnerskih sklopova, nakon čega kreće izrada krovišta, unutarnji i vanjski radovi na objektu te uređenje okoliša
Gradilište novog, manjeg dječjeg vrtića u Herešinu obišli su protekli tjedan gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž

Jedan je novi dječji vrtić u Koprivnici već dobio konačan oblik koji bi završni glanc trebao imati početkom rujna, a na gradilištu drugog vrtića krenuli su pripremni radovi. Lijepe vijesti protekli tjedan za roditelje i mališane: grade se dva vrtića uz potporu novca iz EU fondova koji će konačno, na dulji rok, riješiti problem s listama čekanja na mjesto u vrtićima na području grada.

Uređen vanjski prostor

Gradilište novog, manjeg dječjeg vrtića u prigradskom naselju Herešinu obišli su protekli tjedan gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž. Zadovoljni su dinamikom radova te su upoznati što je sve napravljeno i što još slijedi. Izgradnja dječjeg vrtića trenutačno je u fazi montiranja kontejnerskih sklopova, nakon čega kreće izrada krovišta, unutarnji i vanjski radovi na objektu te uređenje okoliša uz postavljanje vanjskih igrala i urbane opreme.

Projekt "Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića Herešin" sufinanciran je sredstvima iz "Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021.-2026. godine". Projektom se gradi novi dječji vrtić u cijelosti prilagođen za smještaj ukupno tri vrtićke odgojne skupine, odnosno maksimalno 52 djece koja će biti smještena na površini od 405 četvornih metara. Izgradnja dječjeg vrtića obuhvaća prostorije za smještaj tri odgojne skupine, prateće prostorije te uređen vanjski prostor s opremljenim dječjim igralištem.

Vrtić Bajer imat će i veliko igralište na oko 4600 kvadrata. Moći će primiti ukupno 280 predškolske djece
Foto: Grad Koprivnica Vrtić Bajer imat će i veliko igralište na oko 4600 kvadrata. Moći će primiti ukupno 280 predškolske djece

Opremanje objekta uključuje nabavu namještaja, didaktičkih pomagala, vanjskih igrala, urbane opreme i opremanje kuhinje. Trošak izgradnje dječjeg vrtića iznosi 1,4 milijuna eura s PDV-om, a procijenjena vrijednost opreme iznosi 191.000 eura s PDV-om. Ukupna bespovratna sredstva iz EU fonda iznose 517.500 eura. Grad je putem NPOO-a dobio ukupno 3,22 milijuna eura za izgradnju dvaju dječjih vrtića u Bajeru i Herešinu. Za Bajer osigurano je sufinanciranje investicije u iznosu 2,68 milijuna eura, a taj vrtić stajat će ukupno 6 milijuna eura s PDV-om.

Nova radna mjesta

Novi dječji vrtići u Koprivnici osigurat će dodatnih više od 330 novih mjesta za djecu jasličkog, vrtićkog te predškolskog uzrasta. To bi konačno trebalo riješiti problem s listama čekanja na mjesto u vrtićima. Dječji vrtić u Herešinu trebao bi biti otvoren u rujnu ove, a dječji vrtić u Bajeru u proljeće iduće godine. Bajer će na dvije etaže osigurati smještaj za 14 odgojnih skupina na oko 2200 kvadrata, a imat će i veliko igralište na oko 4600 kvadrata. Moći će primiti ukupno 280 predškolske djece.

U četiri dječja vrtića u Koprivnici predškolskim odgojem i obrazovanjem obuhvaćeno je više od 1000 mališana jasličke, vrtićke i predškolske dobi. U 13 obrta za čuvanje djece, popularnih dadilja, ove godine ima oko 120 mališana. Otvorenje novih dječjih vrtića u Koprivnici značit će i nova radna mjesta, prije svega za odgojiteljice, ali i za drugo osoblje, poput spremačica, domara, kuhara. Gradske vlasti najavile su kako na jesen slijede novi pregovori sa sindikatima o još jednom povećanju plaća u gradskim dječjim vrtićima. Izmjene kolektivnog ugovora, ako se na koncu usuglase, trebale bi stupiti na snagu početkom iduće godine.

storyeditor/2024-07-26/MZB.jpg Suradnja Međimurske županije i Grada Preloga na više projekata Obnova školske dvorane, sustav odvodnje, dogradnja srednje škole, turizam... storyeditor/2024-07-27/Drustveni_dom_Podgrade_Podokicko.JPG Društveni dom u Podgrađu Nova fasada osvježit će izgled i smanjiti grijanje storyeditor/2024-07-26/a_wine_not_foto_anita_zeko.jpg Općina Voćin posljednjih je nekoliko godina pravi magnet za turiste Slavonija i Podravina, wine not!? – festival vina, ali i zalogaja